Hopp til innhold

Slik tester forskerne din biologiske alder

Er du yngre eller eldre enn det fødselsdatoen din forteller? Ta testene som avslører din biologiske alder. Og kanskje forteller hvor gammel du kan bli.

Balansering på en fot er ikke så enkelt

En enkel test kan fortelle mye om helsa di.

Foto: Bjørn Steinar Gundersen

Testen er en enkel balansetest. Den brukes av forskere for å finne biologisk alder på store grupper mennesker. Det eneste du trenger er noen til å ta tiden på deg.

  1. Lukk øynene
  2. Stå på ett bein. Du kan gjerne bruke armene til å holde balansen, men du får ikke flytte fotsålen på foten du står på.
  3. Ta tiden. Gjennomsnitt av tre forsøk er resultatet ditt.

Se: Evig ung - Hvordan bremse det kroppslige forfallet

Balansetest

Tid du klarer å balansere

Alder

4 sekunder

70 år

5 sekunder

65 år

7 sekunder

60 år

8 sekunder

55 år

9 sekunder

50 år

12 sekunder

45 år

16 sekunder

40 år

22 sekunder

30-35 år

28 sekunder

25-30 år

– Resultatet bygger på store observasjonsstudier. Vi bruker ofte flere liknende tester vi setter sammen til en totalscore. Folk som gjør det bra i testene har vist å ha en tendens til å leve lenger, sier seniorforsker Heine Strand ved Folkehelseinstituttet.

AA3210

Heine Strand er forsker ved Folkehelseinstituttet

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

For forskerne er biologisk alder først og fremst knyttet til funksjonsevne.

– Vi måler for eksempel styrken til dagens 70-åringer for å se hvordan de ligger an sammenliknet med tidligere tiders 70-åringer. Dersom de som gruppe viser seg å være like sterke som det 60-åringer var tidligere, er kanskje ikke eldrebølgen så mye å være redd for.

Kan si noe også om unge

En av fordelene med balanse-testen, særlig med lukkede øyne, er at den er sensitiv også i yngre aldersgrupper, forteller Heine Strand.

– Mange av testene gir ikke utslag før i eldre år, mens balansen begynner å avta allerede i 30-40 års alderen. Vi har nylig gjennomført en stor undersøkelse med 8000 deltagere i Tromsø. Der inviterte vi alle over 40 år til å delta på balansetesten for å studere forskjeller også i yngre år.

Hva om du ikke klarer å balansere i mange sekunder, eller scorer dårligere enn snittet av din egen aldersgruppe, betyr det da at du ikke kan forvente å leve så lenge?

– Dette er tester som predikerer dødelighet i store grupper og ikke nødvendigvis sier så mye på individnivå. Trøsten er også at det kan virke som man også kan hente ut gevinsten ved å trene på testene. Det er bare å begynne å balansere litt hver dag.

Hvor fort går mannen med ljåen?

Det finnes andre og liknende tester. En australsk undersøkelse har brukt ganghastighet som indikator på funksjonsevne og biologisk alder.

I undersøkelsen målte forskerne farten på en stor gruppe eldre menn. Gamle går ofte sakte. Til slutt småtripper de kanskje bare så vidt framover og "mannen med ljåen" nærmer seg ubønnhørlig. Men – klarer du derimot å holde minst 1,2 m/s holder du sannsynligvis døden på en armlengdes avstand. Ingen som deltok i undersøkelsen og klarte å holde en ganghastighet på 1,3 m/s eller mer, døde i perioden de ble fulgt.

De australske forskerne slo dermed fast at "Mannen med ljåen" har en maksfart på 1,2 meter i sekundet (4,32 km/t).

Grønn mann lyskryss

De fleste lyskryss krever at du går med 1,2 meter i sekundet for å rekke over på grønt.

Foto: Anders Werner Øfsti / NRK

Det er samme hastighet du er nødt til å holde for å rekke over på grønn mann i de fleste lyskryss. Det er bare å holde farten oppe.

I serien "Evig Ung" på NRK1 viser programleder Solveig Hareide flere tester som kan si noe om biologisk alder og hva du kan gjøre for å leve lengst mulig.

For å leve lenge, må vi vedlikeholde kroppen vår. Hjelper det egentlig å trene? Når kroppen blir slitt trenger vi nye deler, forskere mener de nå kan dyrke menneskeorganer inni griser. Programleder er Solveig Hareide. (2:5)
Mange frykter døden, og noen mener det snart er mulig å unngå den. Forskere jobber på spreng for å finne en kur mot aldring. I mellomtiden gjør folk ekstreme ting for å redde seg selv, noen går så langt at de fryser seg ned i håp om et nytt liv. Programleder er Solveig Hareide. (1:5)