Hopp til innhold

Teologistudenten Charles Darwin

Etter to år med mislykkede legestudier i Edinburgh, dro 19 år gamle Darwin i januar 1828 til Cambridge for å studere til prest. Med arbeid kun på søndagene ville han jo kunne pleie sin altoppslukende naturinteresse seks dager i uka.

Charles Darwin dørskilt Cambridge
Foto: Ivar Grydeland / NRK

Hør Verdt å vite Spesial om Darwins teologistudier i Cambridge.

Det var to grunner til at Darwins far, Robert, valgte Cambridge som sønnens neste studiested. For det første krevde en karriere i Church of England en utdannelse fra et engelsk universitet. Dermed var et fortsatt opphold i Edinburgh uaktuelt. For det andre var Christs College i Cambridge en institusjon som også tidligere hadde tatt imot medlemmer av Darwinfamilien.

Professor John van Wyhe

Professor John van Wyhe

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Vår vert under oppholdet i Cambridge er vitenskapshistorikeren John van Wyhe. Han kan fortelle at gresk og latin var grunnleggende for nesten all undervisning. Det treårige studiet var på mange måter mer en klassisk dannelsesskole for gentlemen enn et teologistudium.

Etter bestått eksamen kunne kandidatene bekle forskjellige jobber, eller som van Wyhe uttrykker det: Just be a country gentleman…

For å gå inn i kirken måtte kandidatene etterpå ta egne kurs i regi av Church of England. Det ble det jo ikke noe av for Darwins vedkommende. En fem år lang båtreise til Sør-Amerika kom i veien…

Christs College Cambridge

Christs College Cambridge

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Et collegeliv i Cambridge var avslappende og luksuriøst. I hvert fall for studenter med Darwins bakgrunn. Imidlertid hadde han glemt nesten all gresk og latin fra skoletiden i Shrewsbury og måtte derfor ta et par oppfriskningskurs.

Noe som førte til noe senere ankomst og innkvartering i et losji utenfor selve universitetet. Uten at han av den grunn slapp unna de strenge reglene som gjaldt for byens studenter.

Sedelighetspoliti

Like viktig som de to eksamnene, som jo måtte bestås, var regelen om at studentene måtte, bokstavelig talt ,oppholde seg der de skulle i Cambridge. Og alle innkvarteringsansvarlige måtte levere lister som viste at den enkelte student hadde lagt seg der han burde. Blant annet skulle studentene ikke ha sosialt samvær med unge kvinner. For sikkerhets skyld hadde The Proctors, universitetets eget sedelighetspoliti, myndighet til straks å putte studentfristende kvinner bak lås og slå i universitetets eget fengsel.

Christs Gollege Cambridge Inng til kapellet

Christs College Cambridge. Inngangen til kapellet

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Christs College har selvfølgelig vokst siden Charles Darwins tid, men den kvadratiske plassen innefor den over fem hundre år gamle porten er akkurat slik som på Darwins tid. Rett fram ligger rektors bolig, til venstre kapellet og spisesalen og til høyre en innkvarteringsdel der også Charles Darwin fikk losji etter 10 måneder utenfor porten.

Christs College Cambridge Innkvarteringsdelen

Her i annen etasje bodde han. Vinduet over døren og i tillegg de to til høyre, tilhørte Charles Darwin sin student'hybel'.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Dette er de store klasseskillers tid. Darwin betalte for et luksuriøst losji, og det fikk han. Mindre bemidlede studenter som bodde trangt på loftet måtte faktisk servere Darwin og hans medstudenter fra det øvre sosiale sjikt.

Charles Darwins studentinnkvartering i Cambridge

Charles Darwins leilighet var under oppussing i januar 2009

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Her var også en etasjetjener som sørget for å tenne peisen slik at når han noe senere gikk inn for å vekke student Darwin, så kunne sistnevnte stå opp uten å fryse på bena. Tjeneren holdt selvsagt klærne i orden.

Charles Darwin hybel Christ College Cambridge

Døren bak gardintrappen fører inn til omkledningsværelset. Bak dette igjen et vindusløst sovekammer.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Mens Darwin gikk til den obligatoriske morgengudstjenesten, ville en ny tjener, the bed maker, komme for å re sengen. Tjener nummer en forberedte i mellomtiden Darwins frokost. Deretter var det på tide med en forelesning eller to før ettermiddagen sto til studentens egen disposisjon.

Frise oppunder taket på Darwins leilighet i Cambridge

Dette er frisen oppunder taket i Darwins 'hybel'

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Kristne tekster dominerte undervisningen

Selv om undervisningen ved Christs College først og fremst skulle være klassisk og dannende, ble det svært ofte brukt kristne tekster i undervisningen. For eksempel oversettelser av det nye testamentet fra gresk til engelsk.

Christs College Cambridge kapellet

Her i kapellet har Charles Darwin llest høyt fra bibelen. Det var en oppgave som gikk på rundgang blant studentene og prestasjonen var også gjenstand for bedømmelse. Det var pliktig gudstjeneste hver dag og to ganger på søndagene.

Foto: Ivar Grydeland / NRK

Verk av religionsfilosofen og naturteologen William Paley ble også brukt i undervisningen. Paley, som døde i 1805, altså fire år før Darwin ble født, var en tidligere elev og etter hvert lærer ved Christs College. Han gjorde seg blant annet til talsmann for at naturen viste håndgripelige tegn på at den er designet av en foruteksisterende intelligens.

Biologiinteressen fortsetter

I Edinburgh, et par år tidligere, hadde legestudenten Charles Darwin latt pasienter være pasienter og heller studert biologi. -På mange måter er det samme greia her i Cambridge, forteller John van Wyhe.

Den aller største interessen til den unge vitenskapsmannen i Cambridge var den gang biller. Det å fange disse seksbente krypene, montere dem systematisk på nåler og brett, det representerte også en edel konkurranse mellom noen av Cambridge sine unge gentlemen. En slags intellektuell og vitenskapelig konkurranse.

Og kanskje skulle også noen av hans insektsamlende medstudenter også senere gjøre en naturvitenskapelig karriere. En viktig forutsetning var i alle fall til stede: De tilhørte den sosiale klassen som ikke trengte å skaffe seg lønnet arbeid.

Vitenskapshistorikeren John van Wyhe er trolig Englands fremste ekspert på Charles Darwin. Han har base i Cambridge og har siden 2002 hatt ansvaret for det såkalte Darwin-Online prosjektet. Et nettsted i regi av byens universitet der så godt som alt som er skrevet av Charles Darwin er tilgjengelig.