Hopp til innhold

– Solsystemet vårt kan få en ny planet

Forskere hevder at det kan være en hittil uoppdaget planet i ytterkanten av vårt eget solsystem, og at den har en masse som er fire ganger større enn Jupiter.

Oorts sky

Dersom planeten Tyche eksisterer, befinner den seg trolig i den ytre delen av Oorts sky.

Foto: NASA

Den foreløpig hypotetiske planeten har fått navnet Tyche, og ifølge The Independent er det ventet at gigantens eksistens vil bli bekreftet i løpet av året.

Det er NASA-teleskopet WISE som har samlet inn informasjonen fra den ytre delen av Oorts sky, der planeten trolig vil befinne seg.

Informasjonen fra WISE venter etter sigende bare på å bli analysert, og professorene Daniel Whitmire og John Matese fra universitetet i Louisiana håper å få en bekreftelse på at Tyche eksisterer innen to år.

Les: - Dette vil forandre vårt syn på verdensrommet

– Hvis den gjør det, kommer vi til å slå hjul. Og det er ikke lett i min alder, sier han til avisen.

Ifølge Whitmire vil planeten trolig bestå av hydrogen og helium, og ha en atmosfære som ligner på den Jupiter har.

– Jeg vil også regne med at den har måner. Alle de ytre planetene har det, sier han.

Se kartet over solsystemet med Tyches posisjon her (pdf-fil).

Les også: Unik oppdagelse i verdensrommet

– Sender kometer ut av bane

Whitmire og Matese lanserte teorien om den nye planeten etter å ha studert banene til kometer som kommer inn i solsystemet.

En av fem kometer har endret bane og kommet inn i solsystemet i en høyere vinkel enn ventet siden man begynte å observere dem, noe som kan skyldes tyngdekraften fra Tyche, skriver de to i februarutgaven av tidsskriftet Icarus.

Det har ikke blitt fremmet noen andre teorier som kan forklare denne uregelmessigheten, men hypotesen stemmer ikke helt overens med de antatte fysiske modellene som tilsier at Tyche i så fall ville ha påvirket kometer i andre deler av Oorts sky.

Dette har ikke blitt observert, men Whitmire mener det kan skyldes at disse kometene allerede har blitt dratt ut av bane, og bleknet så mye at vi ikke kan se dem.

Les også: Voyager 1 nærmar seg solsystemets yttergrense

– Varmere enn Pluto

Whitmire tror planeten er så enorm at den vil ha en langt høyere temperatur enn Pluto og Neptun, fordi det tar såpass lang tid for en planet å kjøle seg ned etter at den oppstår.

Ifølge Whitmire vil planeten trolig ha en temperatur på 73 minusgrader, fire eller fem ganger varmere enn Pluto. Oorts sky består for det meste av isklumper med temperaturer helt ned mot det absolutte nullpunkt, noe som vil gjøre den lettere å finne.

Pluto mistet som kjent statusen som planet i 2006, og det er slett ikke sikkert at Tyche får overta plassen som vår niende planet.

Les også: Ny planet oppdaget i Melkeveien

Dersom det viser seg at Tyche ble født rundt en annen stjerne for så å bli dratt inn i solsystemet av tyngdekraften til vår egen sol, kan det hende at Det internasjonale astronomiforbundet ser seg nødt til å lage en ny kategori, hevder Matese.

Forbundet vil trolig også endre navnet.

– Ekstremt spennende

Knut Jørgen Røed Ødegaard

Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Foto: Morten Bilet

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard er usikker på om planeten virkelig eksisterer, men understreker at det er mye som ennå ikke er oppdaget.

– Det er veldig usikkert. Det er tegn på at det er noe der, men det kan være mange grunner til det. Det kan også være mange mindre objekter, sier Ødegaard til NRK.

Han peker blant annet på at et så stort objekt burde ha ryddet en større plass rundt seg, og sier at planeter ofte viser seg å være mindre enn man tror.

– Det er veldig mye der ute som vi ikke kjenner til, og det er ekstremt spennende og se hva som finnes der ute. Men akkurat hva dette er, må vi holde åpent, sier Ødegaard.

Første drypp i april

WISE-teleskopet fant i sommer 14 såkalte brune dverger, og det ble spekulert i om Tyche kunne være en slik, på størrelse med Neptun.

– Selv om det er begrensede mengder informasjon som tilsier at det finnes et slikt objekt i en stabil bane rundt sola, bør WISE klare å finne det eller avkrefte at det finnes, sa NASA-forsker Davy Kirkpatrick da.

Teleskopet har fotografert hele himmelen, og sendt enorme mengder data tilbake til jorda.

Det første slippet av ferdig analysert informasjon er ventet i april.