Selger brukerinfo via Facebook

Mange av de mest populære applikasjonene på Facebook, selger informasjon om deg til kommersielt bruk.

Mark Zuckerberg med Facebooklogo

Facebook og Mark Zuckerberg får ny kritikk for å bryte hensynet til brukernes personvern.

Foto: Paul Sakuma / AP

Slike applikasjoner er ikke laget av Facebook, men av eksterne aktører. Dermed blir dette tilleggstjenester til Facebook, men nettgiganten sitter uansett med det endelige ansvaret for applikasjonene.

Facebook har tidligere fått kritikk for hensynet til personvernet og dette gir kritikerne nye argumenter.

Selger informasjon

Wall Street Journal har funnet ut at populære applikasjoner som Farmville, Phrases, Frontierville, Café World og Mafia Wars er blant installasjonene som plukker opp informasjon om brukerne, og i noen tilfeller brukernes venner, for å selge dette videre til reklamebruk.

Informasjonen som trekkes ut er grunnleggende opplysninger om navn, yrke og interesser. Men en del av applikasjonene går grundigere til verks og lagrer også informasjon om poster du skriver og bilder som legges ut.

Vil ta affære

Praksisen strider mot Facebooks eget regelverk og selskapet har nylig gått ut med en skjerping av personvernet i forhold til tredje-parts aktører. Men status per i dag er at de ti største applikasjonene samler inn og selger brukerinformasjon til annonsører og nettsporingsselskaper som bruker dette for å kunne skreddersy reklame mot brukere.

Det hjelper ikke å sette personverninnstillingene på det strengeste nivået, og Wall Street Journal anslår at flere titalls millioner brukere er rammet.

En talsmann for Facebook har uttalt at de har gjort grep i forhold til applikasjonene som henter ut brukerinfo, uten å gå nærmere inn på hva som har blitt gjort.

Om noen år kan det hende du har på deg klær produsert ved hjelp av bakterier, eller klær som reparerer seg selv. Det enorme klesforbruket vårt tyner jordas ressurser, og nå leter forskere etter alternative tekstiler.
Orienteringsevnen blir bl.a satt på prøve i dagens program, når deltakerne må spille krokett i blinde, med seg selv som ball! Vi møter også den blinde 18-åringen Dave Janischak, som orienterer ved hjelp av sin egen sonar, tungen! (2:6)
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)