Hopp til innhold

Dette er kakaduenes sløydtime

Kakaduen «Figaro» holdt sløydtime for andre kakaduer. Se videoen av de lærevillige elevene.

Kakaduen «Figaro» er et unikum i papegøyeverdenen. Han er lærevillig og kreativ – og hans utforsking av verden har ledet til at biologer fra noen av Europas viktigste læreinstitusjoner har brukt ham i sine forsøk. Nå lærer han andre kakaduer opp i praktisk problemløsing, ifølge en pressemelding fra universitetet i Oxford.

Figaro er av arten goffinkakadu, en art som er kjent for evnen til å løse problemer, og selv blant dem er Figaro spesiell. Han kan lage sine egne verktøy, og deretter bruke dem. Han ble oppdaget da han for noen år siden lagde seg sin egen rake for å få tak en nøtt som hadde falt ut av buret.

Da var Figaro bare en av en gruppe goffinkakaduer kjøpt inn til universitetet i Wien, og tanken var å studere hvordan den særegne læringen tar til.

Da Figaro på egen hånd klarte å konstruere en rake ble han isolert fra de andre - satt i en spesialklasse, om du vil - slik at hans kreative problemløsing kunne studeres nærmere uten at de andre kakaduene ble påvirket.

LES OGSÅ: Kakaduen Figaro lager redskap av tre til eget bruk
LES OGSÅ: Papegøyens dansetrinn forbløffer

Fugler i sløydtime

I rapporten som i går ble publisert i tidsskriftet for det britiske vitenskapsakademiet Royal Society, forklarer forskerne at de har gjort forsøk for å se om kakaduer kan lære av hverandre.

Rapporten beskriver flere vellykkede forsøk, der andre kakaduer ble satt til å følge med på hvordan Figaro løste problemet, før de selv fikk prøve. Tre hannkakaduer lyktes da de selv prøvde, og de utviklet sin egen teknikk for å få tak i nøtta.

Etter å ha sett en annen kakadu gjøre det, knekket de bokstavelig talt nøtta. I et kontrollforsøk med en annen gruppe kakaduer brukte biologene magneter for å vise hvordan pinnene kunne brukes til å få nøtta, men i denne gruppa lyktes fuglene ikke, selv om de fikk se framgangsmåten.

LES OGSÅ: Disse dyrene er i ferd med å dø ut
LES OGSÅ: Papegøyens dansetrinn forbløffer

– Lærte sine egne teknikker

Det er riktignok ikke første gang man har sett fugler gjøre slike triks, og det finnes mange arter som er i stand til å lage verktøy og bruke dem. Det som derimot er interessant, er at forsøket forteller mye om hvordan kakaduene forholder seg til hverandre.

– Dette er første kontrollerte forsøk som viser at sosial læring forekommer mellom fugler. Selv om de fikk se Figaro løse et problem, kopierte de ikke nøyaktig det han gjorde. De prøvde seg fram med egne strategier for å oppnå det samme, sier professor Alice Auersperg ved universitetet i Wien.

Rapporten er et samarbeid mellom universitetet i Wien, Oxford-universitetet og Max Planck-instituttet i Tyskland.

Hele forskningsrapporten kan du lese her.