– Hvis du er rask til å kjøle ned varmebehandlet mat, helst i løpet av 1-2 timer, er det trygt å varme opp maten flere ganger, sier mikrobiolog i Nofima, Trond Løvdal.
Er du i tillegg flink til å tine mat i kjøleskap eller mikrobølgeovn, er det også greit å fryse ned mat som allerede har vært en tur i fryseren.
– Kvaliteten på maten kan endres etter mange oppvarminger, sier Løvdal. Men i et mikrobiologisk perspektiv er gjenoppvarming trygt.
Rykende varm
– Det stemmer at du kan varme opp maten flere ganger, sier seniorrådgiver hos Mattilsynet Eva Lillebakken.
Men for at dette skal være trygt er det helt avgjørende at du behandler maten riktig ved oppvarming og nedkjøling.
– Oppvarmet mat skal være rykende varm, sier Lillebakken. Ved nedkjøling anbefaler Mattilsynet at store mengder mat deles opp i mindre porsjoner.
Matbeholderen kan også kjøles ned i kaldt vannbad før den settes til kjøling for å forhindre at temperaturen i kjøleskapet stiger.
Noen risiko-matvarer
– Det finnes noen risikoprodukter som man må være påpasselig med, sier Løvdal.
Bladrike grønsaker som spinat bør ikke varmes opp flere ganger. Spinaten inneholder nitrat som ved oppvarming omgjøres til nitritt og videre til nitrosaminer som er et kreftfremkallende stoff. Ved gjenoppvarming vil mer nitrosaminer bli frigitt.
I ris kan bakterien Bacillus cereus danne giftstoffer hvis risen oppbevares for lenge i romtemperatur. Bakterien er en kjent årsak til matforgiftning.
Giftstoffer i maten gjør deg syk
Ved oppvarming vil de fleste av bakteriene i maten dø. Men, når maten står for lenge på bordet eller i et varmt kjøleskap kan noen bakterier danne sporer.
Sporene i maten din kan by på trøbbel - de kan danne giftstoffer. Er giftstoffene først dannet vil de kunne overleve en ny varmebehandling og du kan bli syk.
På matportalen.no kan du få informasjon om mat og helse fra offentlige myndigheter.