Hopp til innhold

Obama er imot SOPA-lovforslaget

Obama-administrasjonen mener det omstridte lovforslaget Stop Online Piracy Act (SOPA) hindrer ytringsfriheten og kan føre til mindre sikkerhet på nett.

Video Obama presenterer forsvarsstrageien

Obamas rådgivere tror ikke at Stop Online Piracy Act er løsningen for å hindre piratvirksomhet på internett.

Foto: Nyhetsspiller

Den amerikanske «Stop Online Piracy Act» (SOPA) har vært svært kontroversiell og omdiskutert over lengre tid.

Nettgiganter som Google, Facebook, Twitter og Wikipedia har tidligere gått hardt ut mot SOPA-lovforslaget.

Nå møter SOPA også motstand fra aller høyeste hold i den amerikanske regjeringen.

«Piratvirksomhet er et problem som må tas seriøst, og som krever en juridisk respons fra lovverket. Men vi vil ikke støtte en lovgivning som reduserer ytringsfriheten, øker sikkerhetsrisikoen på nett eller undergraver en dynamisk og innovativt globalt nett,» skriver tre av Obamas rådgivere i en pressemelding.

De skriver videre at et eventuelt lovforslag for å stoppe piratvirksomhet må fokusere på å fange de som står bak lovbruddene, og ikke utilsiktede personer og nettsteder.

SOPA åpner blant annet for at nettleverandører, uten noen form for rettslig prøving, kan pålegges å sperre tilgangen til nettsteder som angivelig har begått opphavsrettighetsbrudd.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Murdoch om SOPA

Så Obama har slått seg sammen med sine velgjørere i Silicon Valley som truer alle programvareprodusenter med piratvirksomhet. Rent tyveri. – Rupert Murdoch på Twitter

Foto: Skjermdump fra Twitter

– Google er piratkongen

Mediemogul og News Corp-sjef Rupert Murdoch, var ikke nådig i sin reaksjon på beskjeden fra det Hvite hus.

Rupert Murdoch.

Murdoch med krass kritikk mot Obama og Google.

Foto: HECTOR MATA / AFP

Han anklager Obama for å ha slått seg sammen med «sine velgjørere i Silicon Valley».

Sekunder senere kommer det flere tweets fra Murdoch, denne gangen rettet mot nettgiganten Google.

– Google er piratsjefen, som strømmer filmer gratis og selger annonser rundt dem. Ikke rart de bruker millioner på lobbyvirksomhet, skriver Murdoch.

Googles talsperson Samantha Smith avfeier anklagene i en e-post til Reuters.

– Ifjor fjernet vi fem millioner nettsider fra våre søketjenester for nettopp brudd på opphavsretten. Vi har har investert mer enn 60 millioner dollar for å fjerne reklame for piratkopiert materiale, sier Smith til Reuters.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

Murdoch om SOPA og Google

Pirateneskonge heter Google. De streamer filmer gratis og selger annonser på grunnlag det. Ikke rart de pøser på med millioner inn i lobbyvirksomhet. – Rupert Murdoch på Twitter

Foto: Skjermdump fra Twitter

Avstemming 24. januar

Det er forventet at den klare beskjeden fra Obama-administrasjonen vil føre til flere runder med høringer, før det foreligger et modifisert lovforslag for å hanskes med piratkopieringsproblemet, skriver digi.no.

Lovforslaget skal først behandles under en høring i den amerikanske kongressen 18. januar, før politikerne skal stemme over forslaget den 24. januar.

Mandag morgen gikk styreformann Darrell Issa i Det hvite hus ut og sa det ikke ville bli stemt hvis ikke det var konsensus rundt forslaget.

– Jeg er bekymret på vegne av Senatets handlemåte i denne saken, men jeg føler meg trygg på at denne lovgivningen ikke vil bli tatt opp i Det hvite hus, sier Issa.