Hopp til innhold

Norsk vannkraft er utsolgt

I fjor ble all den rene vannkrafta vår utsolgt til tyskere og andre som vil sikre seg fornybar strøm. Tilbake får du skitten kull- og kjernekraft fra Europa, hvis du ikke har betalt for å få vannkraft.

Norsk strøm uten opprinnelsesgaranti

Uten opprinnelsesgaranti ser den norske strømmen slik ut: 54% kull/fossil kraft, 37 % kjernekraft og 9 % fornybart (NVEs tall for 2014) Strømleverandørene er pålagt å informere kundene om dette.

Foto: Tuva Tagseth / NRK

– Det er ikke bra at nordmenn ikke vet om dette, sier Dorothea Heimes-Grobbel.

Hun er en av tusenvis av miljøbevisste tyskere som har sikret seg hundre prosent fornybar strøm gjennom opprinnelsesgarantier på strømregningen sin.

Dorothea Heimes-Grobbel

Dorothea Heimes-Grobbel syns det er rart at nordmenn ikke får vite at den norske vannkraften er utsolgt.

Foto: Hubertus Grobbel / Privat

Opprinnelsesgarantiene er en frivillig del av EUs fornybardirektiv (Se faktaboks).

Vannkrafta utsolgt

Tobarnsmoren bor utenfor München og får strømmen fra Greenpeace Energy. De betaler strømprodusentene ekstra for å dokumentere at strømmen er fornybar.

Håkon Lindahl

– Når vi selger den grønne strømmen til utlandet, må en utenlandsk kraftprodusent produsere en tilsvarende mengde med skitten strøm, sier Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender

Foto: Jon Skille Amundsen 2016

– Tanken er at pengene som dette skaper skal gå tilbake til å produsere ny fornybar kraft, sier Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender.

I fjor ble all norsk vann- og vindkraft innenfor opprinnelsesgarantiordningen utsolgt. Mesteparten går til Europa, mens noe også blir kjøpt i Norge.

Alle kundene til Lyse, EB Strøm og Telinet har opprinnelsesgaranti inkludert i strømprisen. De færreste andre strømkundene i Norge har det.

– I den grad kraftprodusentene selger strømmen to ganger, er det de som er skurken, det er ingen tvil om det.

Håkon Lindahl i Framtiden i våre hender

Norske strømkunder overrasket

– Problemet er at norske kraftprodusenter ikke kan selge den norske strømmen to ganger, og det gjør de til en viss grad i dag ved å selge opprinnelsesgarantier og etterpå markedsføre resten av strømmen som grønn, sier Lindahl.

– Vi lurer ingen, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge.

– Jeg kan forstå at tyske kunder oppfatter at den grønne egenskapen til strømmen blir solgt to ganger, men samtidig kan vi ikke tvinge norske kunder til å kjøpe en garanti for noe de tar for gitt.

Føler seg lurt

– Nå framstår det som billig avlat at man får kjøpt seg grønn samvittighet uten at det har noe reelt innhold, sier miljøengasjerte Gaute Dahl

Foto: Bjørn Steinar Gundersen / NRK

– Det er overraskende, sier Linda Karete Johansen.

Hun og ektemannen Gaute Dahl er begge miljøbevisste strømbrukere.

– Det er vel vi som er lurt. Jeg kan ikke dokumentere at jeg har fornybar strøm. Det kan de, selv om det kanskje er litt humbug.

– Men vi har ikke bedt om det, repliserer Linda.

– Vi er overbevist om at vi ikke trenger å be om det, for vi produserer så mye fornybart i Norge, svarer Gaute.

Det er positivt om kundene velger å kjøpe slike garantier, men ingen skal ha dårlig samvittighet for ikke å gjøre det. Tvert imot skal vi være stolte over å bo i et land med verdens kanskje mest klimavennlige kraftproduksjon.

Aslak Øverås, informasjonssjef Energi Norge

Men krangelen om opprinnelsesgarantier stopper ikke der. Uenigheten er stor innad i strømbransjen og i miljøbevegelsen. Bruker strømbransjen selv opprinnelsesgaranti i kontorene sine, eller selger de alt de har til en liten profitt?

Se Klimabløffen i Schrödingers katt.

Vi må tenke nytt for å vinne mot antibiotikaresistente bakterier, mener forskere. En såpe laget på bakterier kan bli et av våpnene som kan styrke oss i kampen. Med kamera på ryggen dokumenterer selen selv livet i havet. Og er norsk strøm så grønn som vi tror?