Nokia patenterer varsel-tatovering

Synes du ikke vibreringsfunksjonen på telefonen virker godt nok? Nå vil Nokia gi deg muligheten til å få varselsignaler enda tettere på kroppen.

Nokia

Kan Nokia snu den negative trenden med et tatovert varslingssystem?

Foto: LEHTIKUVA / Reuters

Nokia har slitt med å nå opp til gammel storhet de siste årene, nå går de nye veier for å tiltrekke seg kunder.

Det finske firmaet har nylig søkt patent på en slags tatovering som kan varsle deg om at noe skjer på telefonen din.

På eller under

Konseptet går ut på at et permanentmagnetisk materiale skal festes på - eller under - huden.

Den elektroniske enheten som er knytta til materialet - for eksempel en mobiltelefon - skaper et magnetisk felt som gjør at huden kan oppfatte vibrering.

– Det kan for eksempel være ved lavt batteri, mottatt SMS, inkommende samtale, kalendervarsling, skifting av tidssone eller andre ting, sies det i patentsøknaden.

For å skru av varslinga skal det være nok å klø på huden.

Som en vanlig tatovering

Nokia forklarer magnetblekket kan tatoveres inn i huden som om det skulle vært en vanlig tatovering, den eneste forskjellen er det magnetiske blekket.

Blekket må først demagnetiseres, så tatoveres inn, og så magnetiseres igjen. Hvordan tatoveringa skal se ut kan du bestemme selv.

Blekket kan også sprayes på huden, men vil da være mindre motstandsdyktig mot fukt og slitasje.

Marek Pawlowski er mobiltelefonanalytiker, og langt fra trygg på at dette blir en suksess.

– Nokias patent antyder at det magnetiske merket kan bli gjort usynlig, noe som helt sikkert vil virke forlokkende på noen. Men i første omgang tror jeg de fleste vil si nei til noe så invaderende som en tatovering, sier han til BBC.

Om noen år kan det hende du har på deg klær produsert ved hjelp av bakterier, eller klær som reparerer seg selv. Det enorme klesforbruket vårt tyner jordas ressurser, og nå leter forskere etter alternative tekstiler.
Orienteringsevnen blir bl.a satt på prøve i dagens program, når deltakerne må spille krokett i blinde, med seg selv som ball! Vi møter også den blinde 18-åringen Dave Janischak, som orienterer ved hjelp av sin egen sonar, tungen! (2:6)
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)