Hopp til innhold

Myter om hukommelse

Er det sant at barn husker bedre enn eldre, eller at vi bare bruker ti prosent av hjernen vår? Vi gir deg mytene og sannheten om vår hukommelse.

Generasjoner
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Du har sikkert hørt påstanden om at nitti prosent av hjernen vår er inaktiv, og nærmest ligger der som en skjult gullgruve full av evner og muligheter vi ikke benytter oss av.

Jeg tenker

Bruker vi bare 10% av hjernen?

Foto: Sinar 2

Men dette er bare en myte i følge Petter Wetterberg, overlege ved Hukommelsesklinikken ved Ullevål universitetssykehus.

Ser vi oss selv i lys av evolusjonen ville et organ i kroppen det ikke var bruk for blitt tilbakedannet. Og hvordan skulle en slik enorm utvikling av hjernen funnet sted dersom det ikke var behov for det, spør Wetterberg. Alle deler av hjernen er nødvendig for at den skal fungere optimalt.

Han legger til at det finnes ingen seriøs forskning som kan dokumentere at vi kun bruker 10 prosent av hjernekapasiteten. Det ble gjort forsøk med roter på 50-tallet, og resultatene herfra kan ha skapt grobunn for denne myten.

Prøv disse: morsomme spill og tester

Barn husker mye, gamle er glemsk

Bryte håndbak

Hvem er best, og hvem husker mest, ung eller gammel ?

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no


Det er lett å tro at en ung og frisk hjerne husker bedre enn en gammel, men slik er det nødvendigvis ikke. Hjernen hos små barn er ikke like moden som hos en voksen. De har heller ikke like stort ordforråd til rådighet,og begge disse faktorene gjør at barn som oftest husker dårligere en voksne.

Gammel og glemsk, sier vi ofte, men det medfører ikke alltid riktighet. Selv om mange i 40-50-årsalderen påstår at de husker dårligere enn før, er nok årsaken heller en travel og stresset hverdag, enn at det er aldren som tynger.

Forskning viser at for de fleste av oss er hukommelsen intakt til vi nærmer oss 70. Og fordi vi har tilegnet oss mange erfaringer og mye kunnskap gjennom et langt liv, husker de fleste svært godt enda lengre, selv om evnen til å lære nye ting blir gradvis redusert.

Hjernen kan gå full

Fullt under topplokket.

Fullt under topplokket?

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Mange tror det finnes grenser for hvor mye vi er i stand til å huske. Men slik er det faktisk ikke. Hjernen vår kan aldri gå full av informasjon. Den kan til og med utvide kapasiteten når det er behov for det. Det er heller ikke slik at du må unngå det unyttige for å sørge for at det blir nok plass til det som virkelig teller.

Det finnes ingen begrensninger for vår innlæringskapasitet, påstår Petter Wetterberg. Det er heller slik at evnen til å lære blir bedre jo mer man lærer.

Vi blir mer rutinert til å huske nye ting, og den kunnskapen vi allerede har tilegnet seg, gjør oss bedre i stand til å lagre ny informasjon.

Alkohol dreper hjerneceller

Full mann.

Dør hjernecellene av for mye alkohol?

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Mange unge har blitt skremt med at de blir litt dummere for hver gang de drikker, fordi for stort alkoholinntak dreper hjernecellene. Heldigvis er også hjerneceller en fornybar ressurs. I likhet med de andre cellene i kroppen vår fornyes også hjernecellene.

Men det er en kjensgjerning at vi husker dårligere med alkohol i kroppen. Alkohol påvirker både læringsevnen og hukommelsen. Selv små mengder alkohol reduserer hjernens evne til å lagre nye minner, og særlig faktaminner, slik som navn og telefonnummer.

Les mer: Hva er hukommelse?

Møt elevene på Memoskolen