Hopp til innhold

Varsler nettrevolusjon i heimen

Vint Cerf er "internettevangelist" for Google og reiser verden rundt for å spre budskapet om en verden der alt og alle er på nett -  også stekeovnen.

Vint Cerf, internettets store far
Foto: KEVIN WOLF / AP

 

Se også: Forsvarer Kina-sensur

Sammen med kollegaen Robert Kahn laget Vint Cerf i 1973 den såkalte TCP/IP-protokollen, som ligger i bunnen for alt som foregår på internett. Det har gitt ham den ærerike statusen som en av grunnleggerne av internett. I 2005 ble han ansatt av Google, der han fikk den uvanlige tittelen "sjefsinternettevangelist". Budskapet hans er klart:

- Mitt budskap er at internett er i alles framtid. Vi har bare 1,2 milliarder brukere i dag, og det gjenstår 5,5 milliarder!

Se  intervjuet med internetts store far her .

 

Deling av informasjon er makt

Det er ikke rart at Google ville ansette Vint Cerf. Han har blitt 64 år gammel, men sprudler fremdeles av entusiasme over nettets muligheter.

- Vi hører ofte uttrykket "informasjon er makt". Det er ikke helt riktig. Det er deling av informasjon som er makt. Hvis vi hadde vært huleboere for femti tusen år siden ville den viktigste informasjonen vært hvordan en sabeltanntiger ser ut, og at den er farlig. I dag er verden mye mer komplisert og fylt av menneskeskapte oppfinnelser. Det at vi deler informasjon gir oss makt til skape et samfunn der vi kan overleve og trives.

Det er mange som er skeptisk til mye av det som finnes på nettet. Vint mener dette er en utfordring som gjør oss bedre rustet til å håndtere informasjonen vi mottar.

- Hvilken bedre lærdom kan vi gi våre barn enn å lære dem å tenke kritisk om det de hører og ser?

 

100 millioner ganger raskere enn Posten

I 1973 fikk Vint Cerf og kollegaen Robert Kahn en oppgave fra DARPA, det amerikanske forsvarets etat for avansert forskning. Forsvaret begynte å ta i bruk datanettverk i de forskjellige våpensystemene. Cerf og Kahn fikk oppgaven med å lage systemet som fikk alle disse forskjellige datanettverkene til å snakke sammen på en standardisert måte. Dette var altså "the inter-network problem", som ble til "internet".

Det geniale Cerf og Kahn gjorde var å lansere det som i dag er kjent som "pakkesvitsjing". Alt som skal sendes over internett deles opp i forskjellige pakker, som sendes enkeltvis og settes sammen igjen hos den som mottar dem. Vint sammenligner det med å sende en bok ved å rive opp sidene og lime dem på postkort. Hvert postkort inneholder informasjon om hvilken del av hvilken side det er, som gjør at mottakeren kan sette boken sammen igjen. Hvis et postkort ikke skulle komme fram trenger du da bare sende det ene kortet på ny, i steden for å måtte sende hele boken.

Eller som Vint sier det: Det er rett og slett et elektronisk postvesen som går hundre millioner ganger raskere enn postkontoret!

Se Vint Cerf forklare dette i dybden her .

 

Verdensveven

Det er mange som forveksler begrepene internett og verdensveven, så det kan være på plass med en oppklaring her. På norsk kan begrepene bety det samme, men på engelsk er det forskjell på "internet" og "world wide web". Sistnevnte ble oppfunnet av Tim Berners-Lee ved fysikkinstituttet CERN i Sveits i 1989. Det er verdensveven som gjør det mulig for oss å se på nettsider med tekst og bilder, som den du leser på nå. Men verdensveven er bare en av mange tjenester som bruker internett-protokollen som Vint Cerf og Robert Kahn laget, på samme måte som e-post, chatteprogrammer, internett-telefoni og andre nett-tjenester bruker den.

Vint Cerf understreker at det vi kaller for "nettet" i dag ikke bare er Kahn og hans fortjeneste.

- Grunnleggende ideer starter med en eller to mennesker, men internettets store suksess kan vi takke millioner av mennesker for. Det er deres vilje til å bruke tid, penger og energi som har gjort at nettet har vokst til det det er i dag.

 

E-post fra en marsboer?

Det er ikke tvil om at Cerf vil at internett skal være tilgjengelig overalt. Nå jobber han også med et internett for verdensrommet, på engelsk "interplanetary internet". Det høres ut som et system for astronauter som vil chatte, men er nok mer dagligdags.

Vi lager det ikke fordi vi håper på e-post fra en marsboer, sier Vint og ler, vi mener rett og slett det er på tide med en standardisering av kommunikasjonen mellom romfartøy, på samme måte som på jorden. Standardisering betyr at hvis du kobler datamaskinen din til internett kan du snakke med 500 millioner andre datamaskiner, siden det fins en standard måte å kommunisere på. Det samme ønsker vi skal gjelde for vitenskapelig utforsking av verdensrommet.

 

 

Alt på nett i fremtiden

I fremtiden er det ikke bare datamaskinene som vil være på nettet. Vint tror det vil være flere duppedingser på nett enn det finnes mennesker. Alt fra komfyren til navigasjonssystemet i bilen til kjøleskap og badevekt, og det gjør at du kan styre hele huset ditt fra hvor som helst i verden. De forskjellige dingsene vil også kunne snakke sammen, og det vil ikke bare bli behagelig. Cerf kan fortelle at hvis du har et kjøleskap som er på samme nettverk som badevekten kan kjøleskapet plutselig bestemme at du må på slankekur, eller i verste tilfelle nekte å åpne seg. Og endelig er det noe med nettet han ikke er så veldig entusiastisk over.

- Det er en helt forferdelig ide! Det er vel ingen som vil at livet deres skal styres av et kjøleskap, er det vel?