Hopp til innhold

Mann smitta av datavirus

Engelsk forsker ofrer seg for vitenskapen.

Datavirus
Foto: Colurbox

Dr Mark Gasson har blitt historiens første menneske med datavirus. Han har riktignok valgt det selv, i vitenskapens tjeneste.

Han infiserte en data-chip han hadde implantert i hånda med virus, noe som var et ledd i et forskningsprosjekt som omhandler risikoene ved implanterbar teknologi.

Disse resultatene kan få store konsekvenser for utviklingen av implanterbar datateknologi som brukes i medisinsk tjeneste, som for eksempel pacemakere.

Ny teknologi mer sårbar

Doktoren ved University of Reading forklarer at ettersom teknologiene i implantatene utvikler seg, vil de bli langt mer sårbare for datavirus.

- Undersøkelsene våre viser at implanterbar teknologi har utvikla seg til et punkt der implantatene kan kommunisere, lagre og manipulere data, forteller Gasson til physorg.com .

- De er i realiteten små PCer, derfor kan de på samme måte som dem bli infisert av datavirus. Det viktige er at teknologien holder tritt sånn at implantater blir trygge i fremtida.

Gasson vil presentere resultatene fra eksperimentet på IEEE International Symposium on Technology and Society i Australia neste månede.

En del av kroppen

En radiofrekvensidentifikasjonsbrikke ( RFID-brikke ) ble satt inn i Gassons venstre hånd for en månede siden. Brikken har blant annet blitt brukt for å komme inn i universitetsbygningen, og for å sikre at ingen andre bruker mobiltelefonen hans.

Gasson er ikke bare komfortabel med å ha datavirus i kroppen.

- Jeg tror jeg har det som personer med medisinske implantater, brikken har blitt en del av kroppen min etter et helt år. Og selv om det er spennende å være det første mennesket i verden med datavirus, synes jeg det er overraskende skummelt også. Brikken er en del av meg, og jeg har ikke kontroll på situasjonen.