Hopp til innhold

Lagrer whisky i verdensrommet

Hvordan påvirker nullgravitasjon en modningsprosess? For å finne ut av dette har Ardbeg-destilleriet sendt skotsk whisky opp til ISS.

SPACE-EUROPE/ Handout photo of Soyuz VS01 as it lifts off carrying the first two satellites in Europe's Galileo global positioning system, at the Guiana Space Center in Sinnamary,

Da Soyuz VS01 tok av fra Guiana Space Center i oktober i fjor, var det med edle whiskydråper i lasterommet.

Foto: HO / Reuters

Whisky

På utesteder serveres whisky i porsjoner på fire centiliter. Jun en åttendedel av dette - fem milliliter - er med opp til ISS.

Foto: Guinnog /CC

Skottenes nasjonaldrikk har nå inntatt verdensrommet.

Ikke for at astronautene på ISS skal ha noe å kose seg med, men som ingrediens i et eksperiment som skal belyse molekylers oppførsel i nullgravitasjon.

Whisky og eik

Fem milliliter ulagra maltwhisky fra Ardbeg-destilleriet ble i oktober sendt opp til ISS med en ubemanna Soyuz-rakett. Små biter av brent eik - skotsk whisky må lagres på eikefat - ble også med opp i rommet, der de ble blanda sammen med whiskyen.

Det er Houston-firmaet NanoRacks som har hånd om eksperimentet, som skal pågå i to år. Da vil whiskyprøvene bringes tilbake til Jorda, og sammenlignes med tilsvarende prøver som har blitt oppbevart hos Ardbeg og NanoRacks.

Ardbeg-forskerne vil først og fremst finne ut hvordan nullgravitasjon påvirker terpener - kjemikalier som er med på å gi whiskyen smak og aroma.

– Vi tror det er første gang noen har studert hvordan terpener og andre molekyler oppfører seg i et miljø uten gravitasjon, skriver Ardbeg på hjemmesidene sine.

– Vil kaste nytt lys over gravitasjonens påvirkning

NanoRacks er et firma som spesialiserer seg på å legge til rette for eksperimenter på ISS. De sier at det å forstå tyngdekraftas påvirkning vil kunne hjelpe mange til å utvikle nye produkter i framtida.

– Gjennom dette mikrogravitasjonseksperimentet kommer vi til å lære mye om smak og aroma, noe som også kan dras nytte av når det kommer til mat og parfyme. Samtidig vil Ardbeg få muligheten til å finne nye kjemiske byggesteiner i sitt eget smaksspekter, sier sjefsteniker Michael Johnson ifølge BBC.

Ved det ærverdige Ardbeg-destilleriet, som har produsert whisky i over 300 år, knyttes det voldsomme forventninger til prosjektet.

– Dette eksperimentet vil kaste nytt lys over gravitasjonens påvirkning på en modningsprosess, sier Bill Lumsden - Ardbegs whisky-sjef - til Mirror.

– Vi er utrolig spente - hvem vet hvor dette kommer til å ende?