Whisky - På utesteder serveres whisky i porsjoner på fire centiliter. Jun en åttendedel av dette - fem milliliter - er med opp til ISS. - Foto: Guinnog /CC /

På utesteder serveres whisky i porsjoner på fire centiliter. Jun en åttendedel av dette - fem milliliter - er med opp til ISS.

Foto: Guinnog /CC

Skottenes nasjonaldrikk har nå inntatt verdensrommet.

Ikke for at astronautene på ISS skal ha noe å kose seg med, men som ingrediens i et eksperiment som skal belyse molekylers oppførsel i nullgravitasjon.

Whisky og eik

Fem milliliter ulagra maltwhisky fra Ardbeg-destilleriet ble i oktober sendt opp til ISS med en ubemanna Soyuz-rakett. Små biter av brent eik - skotsk whisky må lagres på eikefat - ble også med opp i rommet, der de ble blanda sammen med whiskyen.

Det er Houston-firmaet NanoRacks som har hånd om eksperimentet, som skal pågå i to år. Da vil whiskyprøvene bringes tilbake til Jorda, og sammenlignes med tilsvarende prøver som har blitt oppbevart hos Ardbeg og NanoRacks.

Ardbeg-forskerne vil først og fremst finne ut hvordan nullgravitasjon påvirker terpener - kjemikalier som er med på å gi whiskyen smak og aroma.

– Vi tror det er første gang noen har studert hvordan terpener og andre molekyler oppfører seg i et miljø uten gravitasjon, skriver Ardbeg på hjemmesidene sine.

– Vil kaste nytt lys over gravitasjonens påvirkning

NanoRacks er et firma som spesialiserer seg på å legge til rette for eksperimenter på ISS. De sier at det å forstå tyngdekraftas påvirkning vil kunne hjelpe mange til å utvikle nye produkter i framtida.

– Gjennom dette mikrogravitasjonseksperimentet kommer vi til å lære mye om smak og aroma, noe som også kan dras nytte av når det kommer til mat og parfyme. Samtidig vil Ardbeg få muligheten til å finne nye kjemiske byggesteiner i sitt eget smaksspekter, sier sjefsteniker Michael Johnson ifølge BBC.

Ved det ærverdige Ardbeg-destilleriet, som har produsert whisky i over 300 år, knyttes det voldsomme forventninger til prosjektet.

– Dette eksperimentet vil kaste nytt lys over gravitasjonens påvirkning på en modningsprosess, sier Bill Lumsden - Ardbegs whisky-sjef - til Mirror.

– Vi er utrolig spente - hvem vet hvor dette kommer til å ende?