Snart kan bilen din gå på whiskyavfall

Skotske forskere finner nye bruksområder for landets mest kjente eksportartikkel.

BRITAIN/

Professor Martin Tangney er direktør for Biofuel Research Centre.

Foto: DAVID MOIR / Reuters
Ford Explorer

Whiskyavfallet blandes med bensin og kan brukes på helt vanlige biler.

Foto: Carlos Osorio / Ap

Brennevin og drivstoff kan begge karakteriseres som dyrebare dråper på hvert sitt vis. I whisky landet Skottland har de nå funnet en måte å bruke whiskyavfallet til å lage biobrensel for bilbruk.

Jobber med fornybare energikilder

– EU har stadfesta at biobrensel skal utgjøre 10% av alt drivstoffsalg innen 2020. Vi jobber hardt med å finne nye fornybare energikilder, sier professor Martin Tangey til Telegraph .

Professor Tangey leder Biofuel Research Centre ved Edinburgh Napier University , universitetet som nå har søkt patent på det nye drivstoffet.

For å lage dette biobrenselet bruker Tangey og kollegene to biprodukter fra whiskyproduksjonsprosessen. Det ene er bunnfallet fra vørteren , det andre er destillasjonsrestene fra kornskallet.

Én del biobrensel, ni deler bensin

– Det blir sånn at man blander opptil én del biobrensel med ni deler bensin eller diesel. Det betyr uansett mindre olje, og kommer til å utgjøre en stor forskjell, sier Tangey.

Han forteller også at drivstoffet kan brukes i vanlige biler, og ikke krever noen form for modifisering.

Biofuel Research senter har jobba med noen av landets ledende whiskyprodusenter, og har fått tilgang til brennevinsavfallet fra Diageo's Glenkinchie Distillery.

Tilfreds energiminister

Jim Mather , energiminister i Skottland, er tydelig fornøyd med universitetets forskningsprosjekt.

– Denne innovative bruken av avfall demonstrerer en ny og bærekraftig mulighet for biobrenselindustrien. I tillegg bygger den opp under de økonomiske og miljømessige målene til regjeringas nye Zero Waste Plan , forteller han til Telegraph .

Om noen år kan det hende du har på deg klær produsert ved hjelp av bakterier, eller klær som reparerer seg selv. Det enorme klesforbruket vårt tyner jordas ressurser, og nå leter forskere etter alternative tekstiler.
Orienteringsevnen blir bl.a satt på prøve i dagens program, når deltakerne må spille krokett i blinde, med seg selv som ball! Vi møter også den blinde 18-åringen Dave Janischak, som orienterer ved hjelp av sin egen sonar, tungen! (2:6)
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)