Hopp til innhold

– Helseapper på mobilen kan bli en personvernutfordring

Nordmenns bruk av mobilapper som registrerer helsetilstanden er i vekst. Men samtidig øker viktigheten av å forsikre seg om at informasjonen ikke havner på avveie, advarer Datatilsynet.

Blodtrykksmåler for mobiltelefon

Stadig flere apper og tilbehør til mobilen gir deg muligheten til å sjekke vitale funksjoner hjemme.

Foto: Withings / Ap

En blodtrykkmåler i lomma, et EKG-meter på nattbordet eller en app for å undersøke den mistenkelige føflekken som har dukket opp på brystet.

Mobiltelefonen har for lengst gått fra å være et verktøy man bruker til å ringe med, og er i stedet blitt en fullblods datamaskin.

Legekontor i lomma

Markedet for helse- og treningsrelaterte mobilapplikasjoner har vokst kraftig de siste årene. Og med medisinsk ekstrautstyr som kan kobles til telefonen, kan menigmann undersøke hvordan det står til med helsa når man er på farten.

Gjennom appene kan brukerne sende prøveresultatene direkte til legen eller til private databaser som analyserer prøvene opp mot forskningsmateriale for å kunne gi et foreløpig prøvesvar.

Foreløpig er ikke infrastrukturen i det norske helsevesenet på plass for å kunne håndtere denne informasjonen. Men ifølge en undersøkelse TNS Gallup har gjort for Teknologirådet og Datatilsynet oppgir 33 prosent at de bruker trenings- og helseapper i dag.

– Treningsapper er fortsatt i flertall, men vi vil se at bruken av helseapper kommer til å stige i året som kommer, sier Tore Tennøe i Teknologirådet.

Ifølge undersøkelen oppgir 11 prosent at de allerede i dag deler informasjon med helsepersonell via apper, mens 40 prosent sier de kan tenke seg å gjøre det.

Må sette seg inn i vilkår

Bjørn Erik Thon

Direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon ber folk sette seg godt inn i hva slags informasjon helseappene registrerer og hvordan den håndteres.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Men når sensitiv helseinformasjon i større grad deles fra ens egen mobiltelefon, dukker også problemstillingene rundt personvernet opp.

Det mobile legekontoret er én av trendene Datatilsynet og Teknologirådet setter fokus på i sin årlige rapport i forbindelse med Personvernsdagen 28. januar.

– Det er en utfordring i forhold til sikkerheten her. Før jeg laster ned en slik app vil jeg være 100 prosent sikker på hva slags informasjon som registreres, sier direktør i Datatilsynet Bjørn Erik Thon til NRK.no.

For når man installerer sender informasjonen gjennom applikasjonen, har man som forbruker ingen kontroll på om den krypteres, lagres eller håndteres.

– Derfor må man sette seg inn i vilkårene for deling og oppbevaring før man tar i bruk en slik tjeneste, sier Thon.

Nasjonalt nettsted

Samtidig jobber også det offentlige med å opprette en egen helseportal, Helsenorge.no.

Her skal folks helseopplysninger kunne lastes opp, slik at den lettere kan deles med helsepersonell, pårørende og andre mottakere.

Det har tidligere blitt avdekket flere sikkerhetssvikter i Skatteetatens systemer, hvor uvedkommende har fått tilgang til andres personlige informasjon. Senest i helga da det ble avdekket en svikt i bestillingstjenesten for skattekort .

– Vi er i kontakt med miljøene som jobber med Helsenorge.no hele veien. Her er det ingen slingringsmonn for sikkerheten, sier Thon til NRK.no.

– En ting er skatteopplysninger som er alvorlig nok, men helseopplysningene våre er enda mer sensitive. Da kan vi ikke ha noe slingringsmonn, sier han.