Hopp til innhold

Joda, hunder ER som barn

Ny forskning har funnet bevis for at hunden din og barnet ditt ser deg på samme måte.

Hund og barn

Hunder forholder seg til sine eiere som barn gjør til sine foreldre. Det er blant funnene i en ny, østerriksk undersøkelse.

Foto: Eeg, Jon / NTB Scanpix

Det har lenge vært påstått at hunder ser opp til eierne sine som om de var foreldrene, og at det er mange likhetstrekk mellom hunder og barn. De har sammenfallende interesser, liker ofte de samme lekene, og lager omtrent like mye griseri rundt matfatet.

Nå har en gruppe forskere ved det veterinærmedisinske universitetet i Wien funnet det de mener er det første beviset for at hundens forhold til sin eier i stor grad er likt forholdet mellom foreldre og barn.

Vender seg mot eieren for å få hjelp

Forskerne gjorde forsøk med 22 hunder for å finne likheter mellom dyr og barn, og de utforsket det som kalles «secure base effect», altså i hvilken grad dyret eller barnet vendte seg til voksne for å få veiledning og trygghet til å utforske verden.

De gjorde forsøk der hunden måtte bruke flere hundeleker for å få en godbit. Mens eieren var tilstede, ville hunden jobbe for godbiten, uansett om eieren oppmuntret hunden eller ikke, men når eieren ble erstattet med en fremmed, viste dyrene liten interesse for å jobbe for maten.

LES OGSÅ: Det kostar å vere hund...
LES OGSÅ: Prøver å forstå hundens tenkemåte

– Hunder lærer fortere av mennesker

Gry Løberg, atferdsekspert

Gry Løberg er etolog og ekspert på dyrs atferd.

Foto: Privat

Gry Løberg er leder for foreningen Norske etologer. Hun jobber med dyrs atferd

– Hunden bruker en eier som en sikker base for å utforske verden. Når en hund møter på et problem, og om det er noe den ikke får til, henvender den seg til eieren for å få hjelp. Det er liknende barn. Det er gjort andre studier som har gått på disse forholdene, hundene har respondert på samme måte som barn gjør, sier Løberg til NRK.no.

Gjennom de siste 15 000 eller 60 000 årene, avhengig av hvem du bruker som kilde, har menneskene levd sammen med hunder. De har vært brukt til jakt, til vakthold, og som familiemedlem.

Denne sameksistensen har ifølge Løberg ført til at hunden lener seg på menneskene i større grad enn sine artsfrender.

– Hvis et menneske viser en hund hvordan det skal løse et problem, lærer den det bedre om et menneske demonstrerer, enn om en annen hund demonstrerer, sier hun.

LES OGSÅ: Hund som passer for meg?
LES OGSÅ:

– Hvordan forklarer du det?

– Gjennom evolusjonen har hundene lært å kommunisere med oss på en helt spesiell måte, som de ikke gjør med hverandre. Her har vi et dyr som gjennom evolusjonen blir mer og mer lik oss, og som faller inn i vårt sosiale system som et familiemedlem, gjerne som et barn, sier hun.

– Men hva betyr det? Er det arv eller miljø?

– Det er alltid begge deler. En hund må bli vant til folk fra den er valp for å kommunisere med mennesker, men samtidig er den genetisk disponert for å gjøre det. Ulven er hundens nærmeste slektning, men dette er enda en studie som viser at det ER stor forskjell på hund og ulv. Den gjør ikke det samme. Man finner flere og flere ulikheter, sier hun.