Snart kan du bevege musepekeren ved hjelp av tankekraft

IBM mener maskiner som leser tankene dine kan være en realitet allerede innen fem år.

Tankekraft og mus

Innen fem år vil vi verken trenge mus eller tastatur - kun vår egen hjerne. Det mener i alle fall teknologigiganten IBM.

Foto: colourbox.com

Det multinasjonale teknologiselskapet har gjort det til tradisjon å hvert år presentere fem oppfinnelser de tror vil forandre verden innen de neste fem årene.

Mens de for tre år siden mente man snart ville kunne snakke med internett - og at internett ville svare - er særlig ett av årets punkter noe mer oppsiktsvekkende.

Ikke lenger «science fiction»

IBM ser nemlig for seg at både mus og tastatur vil være et fortidsfenomen, og at det ultimate grensesnittet vil ta over - nemlig den menneskelige hjerne.

– Du vil kunne bevege pekeren på dataskjermen kun ved å tenke på hvor du vil flytte den, spår selskapet i sin årlige innovasjonsrapport, ifølge CNET News.

Selv om dette høres ut som ønsketenkning fra science fiction-fans, har forskningen på nettopp dette pågått lenge.

Forskere innen bioinformatikk har designet headset med avanserte sensorer som leser av elektronisk hjerneaktivitet, slik at utstyret vil kunne gjenkjenne ansiktsuttrykk, opphisselse, konsentrasjonsnivåer og tanker om en person - uten at man fysisk tar grep.

Se IBMs spreke visjon i denne videoen:

Kobler hjernen opp mot PCn

I Japan viste forskere allerede i 2007 at spill kan styres ved hjelp av elektroder festet til hodet, skriver IT-avisen.

– Innen fem år vil vi begynne å se tidlige versjoner av programmer som tar i bruk denne teknologien, kanskje særlig innen spill- og underholdningsbransjen, mener IBM.

– Videre kan også dette være et godt redskap for leger som vil teste mønstrene i hjernen. Kanskje kan det til og med hjelpe til med rehabilitering etter slag, eller å forstå ulike hjernelidelser, som for eksempel autisme.

IBMs vitenskapsmenn jobber nå med å finne ut hvordan du kan knytte hjernen opp mot datamaskinen eller smarttelefonen din, slik at du eksempelvis kun trenger å tenke på noen for å ringe dem.

Egenprodusert strøm?

En annen potensielt revolusjonerende utvikling selskapet ser for seg, er at vi selv vil kunne produsere all den energien vi trenger til vårt eget hjem.

– Alt som beveger seg eller produserer varme har mulighet til å produsere energi som vi kan fange opp, sier rapporten.

– Vandring, jogging, sykling, varmen fra PCn din - ja til og med det rennende vannet fra vasken har dette potensialet. Fremskritt innen forskning på fornybar energi vil hjelpe oss til å samle opp all denne energien, slik at vi kan bruke den til å forsyne huset, kontorene og til og med byene våre.

Selskapets årlige liste «5 in 5» er en del av det såkalte «Smarter Planet»-initiativet. Med dette ønsker IBM å stimulere ledere over hele verden til fremtidsrettet tekning, som igjen kan føre til utvikling av smartere systemer.

Om noen år kan det hende du har på deg klær produsert ved hjelp av bakterier, eller klær som reparerer seg selv. Det enorme klesforbruket vårt tyner jordas ressurser, og nå leter forskere etter alternative tekstiler.
Orienteringsevnen blir bl.a satt på prøve i dagens program, når deltakerne må spille krokett i blinde, med seg selv som ball! Vi møter også den blinde 18-åringen Dave Janischak, som orienterer ved hjelp av sin egen sonar, tungen! (2:6)
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)