Hopp til innhold

Husk å vaksinere deg på nytt

Har du ikke har frisket opp vaksinene du fikk på barneskolen i voksen alder, er det ikke sikkert du er så beskyttet mot sykdom som du tror.

Svineinfluensa-vaksine

Flere vaksiner du fikk som barn er avhengig av oppfriskning for å fungere, men det er det ikke alle som vet.

Foto: Jean-Paul Pelissier / Scanpix/Reuters

Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim

Eli Sagvik, smittevernoverlege i Trondheim.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

– Mange tror de er beskyttet livet ut etter en vaksine, men det stemmer ikke. For noen vaksiner trengs det gjentatte oppfriskningsdoser i voksen alder for å opprettholde beskyttelse mot noen sykdommer, som basisvaksinene, forklarer Eli Sagvik smittevernoverlege ved vaksinasjonskontoret i Trondheim, til NRK.

Med basisvaksinene menes de mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Disse bør man friske opp igjen etter omtrent ti år, ifølge Sagvik.

– Det er individuelle forskjeller her, men fyller du på etter omtrent ti år er du på den sikre siden, sier hun.

Effekten forsvinner

En vaksine kan bestå av inaktiverte giftstoffer bakterier skiller ut, og hele eller deler av en bakterie eller et virus, men da er også disse inaktivert eller svekket, forteller Margrethe Greve-Isdahl, overlege ved Folkehelseinstituttet.

– Vaksinen stimulerer kroppens naturlige immunforsvar og lærer det hva det raskt må reagere på. Sånn får man immunitet mot sykdommen uten å få den, forklarer Greve-Isdahl.

Men effekten varer ikke evig.

– Antistoffene i kroppen brytes ned over tid og du er avhengig av et visst nivå i blodet for å få en rask nok respons på smitte ved disse sykdommene. Derfor må det fylles på, sier Greve-Isdahl.

Ikke bare barna

Synne Sandbu

Synne Sandbu, overlege vaksineavdelingen Folkehelseinstituttet.

Foto: Folkehelseinstituttet

På grunn av gode vaksinasjonsprogrammer i Norge, er de fleste alvorlige barnesykdommer sjeldne her. Dette har fått flere foreldre til å droppe vaksinasjon.

– Fordi nesten ingen har disse sykdommene i dag, er ikke folk redd for dem lenger, men dette er alvorlige sykdommer som vi ikke vil ha, sier Synne Sandbu, vaksinasjonsoverlege ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Sandbu tror mange foreldre tar avgjørelsen om å droppe vaksinasjon på svakt grunnlag, og får støtte av Greve-Isdahl.

– Det kan være vanskelig å vaksinerer mot en sykdom du aldri har sett, samtidig ser vi nå hvor lett det kan blusse opp igjen. Sykdommene er ikke utryddet på verdensbasis, understreker Greve-Isdahl.

Økt pågang

I Trondheim har de merket stor vaksinepågang etter flere meslingutbrudd den siste tiden, blant annet i USA.

– Mange har tatt kontakt med oss fordi de er usikre på om de er beskytta mot meslinger, forteller Sagvik ved Vaksinasjonskontoret.

Det ikke er farlig å vaksinere seg på nytt selv om man allerede er beskyttet, og Sagvik ber folk være føre var.

– Når vi får utbrudd blir folk minnet på hvor viktig det er med beskyttelse, avslutter hun.