Syk amerikansk hummer - Den syke amerikanske hummeren som er funnet ved Larvik. - Foto: Egil Karlsbakk /

Den syke amerikanske hummeren som er funnet ved Larvik.

Foto: Egil Karlsbakk

Hun kan true norsk hummerbestand

Amerikansk hummer med dødelig sykdom funnet i Norge - kan smitte norsk hummer.

For første gang er skallsyke påvist hos en hummer i Norge. Genetisk analyse har avslørt at dette er en amerikansk hummer, som er en annen art enn den europeiske. Disse er det ulovlig å sette ut i norsk farvann.

Nå frykter forskerne at skallsyke også vil ramme norsk hummerbestand.

Se innslaget fra Schrödingers katt her:

Video Amerikansk hummer - Foto: Nyhetsspiller /

Skallsyke fører til at hummerskallet spises opp av bakterier. Dødeligheten er avhengig av hvor alvorlig en hummer blir rammet, og sykdommen påvirker hummeren til å fremskynde skallskifte.

Hummerfangsten i Norge er allerede på retur. Frem til 1960 var fangsten over 600 tonn årlig, noe som utgjorde nesten halvparten av total hummerfangst i Europa. I 2008 ble det fanga 44 tonn hummer i Norge, bare noen få prosent av europatotalen.

Ny hybridart

Det er forskere ved Havforskningsinstituttet i Bergen som har påvist sykdommen hos en hummer fanget ved Larvik. Den syke hummeren var full av egg, men størrelsen på eggene vakte mistanke om flere problemer - at den amerikanske hummeren hadde parra seg med en europeisk.

Egg og larver ble testa, og resultatet var nedslående.

- Vi har kontrollert både egg og larver, og fått prøveresultatene verifisert fra Irland. Så nå har vi klare og sikre bevis på at dette virkelig er en hybridisering av en norsk og en amerikansk hummer.

Knut Eirik Jørstad er forsker ved Havforskningsinstituttet, og bekymra for norsk hummerbestand. Ingen har før konstatert slike hybrider i naturlig tilstand.

Amerikansk og europeisk hummer - Amerikansk hummer til venstre, europeisk hummer til høyre. - Foto: Havforskningsinstuittet (Øystein Paulsen) /

Amerikansk hummer til venstre, europeisk hummer til høyre.

Foto: Havforskningsinstuittet (Øystein Paulsen)

Og hybriden fører med seg en rekke spørsmål.

Kan sykdommen smitte gjennom avkom? Kan den nye blandingsarten formere seg videre? Vil de ha et utarmet og svekket genetisk materiale? Vil de utkonkurrere vår hjemlige hummerart - slik kongekrabben har erobret norskekysten?

Nina Sandlund er forsker ved Havforskningsinstituttet, og først og fremst redd for én ting:

- At den europeiske hummeren skal få samme sykdom.

Se Schrödingers katt i kveld klokka 19:45 på NRK1.

Smart eller overvåket

Smart eller overvåket?

De fleste dingsene våre, hjemmene, bilene og byene er alle i ferd med å kobles til internett. Det kalles tingenes internett eller internet of everything. Når alt får smartfunksjoner, blir også alt sporbart. Overvåkingen slik vi kjenner det fra nettet er i ferd med å bli overvåking av alt vi gjør i livet.

Les saken
Hvor brennbar er en bursdag? Eller en laptop i sofaen? Vi tester om gardiner av bomull brenner raskere enn gardiner av polyester og oppdager at den samme madrassen brenner dårligere i England enn i Norge.
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)
Hvorfor tolererer vi ikke offentlig sinne her i landet? Er det så farlig å være litt sint? Abels Tårn. Talk Radio.