Hopp til innhold

Google sprer internett via luftballonger

30 supertrykkballonger er sendt opp fra New Zealand. – Foreløpig på eksperimentstadiet, sier Google.

Google Internet Balloon

Hver ballong skal dekke område som er 40 kilometer i diameter.

Foto: Jon Shenk / Ap

Her til lands tar de aller fleste av oss internett for gitt. Men 4,8 milliarder mennesker - drøyt to tredeler av verdens befolkning - har ikke nettilgang.

Nå vil Google redusere dette tallet ved hjelp av luftballonger.

– Veldig merkelig

Foreløpig er det bare 50 testpersoner i New Zealand som får nyte godt av Googles framstøt.

De har fått en ball-lignende antenne påmontert huset sitt, og har nettilkobling med en hastighet som tilsvarer 3G.

– Det er veldig merkelig, men det er spennende å være en del av noe nytt, sier en av testpersonene, bonden Charles Nimmo, til Daily Mail.

– Svært eksperimentelt

Project Loon er navnet på initiativet som Google selv kaller "svært eksperimentelt".

Hver supertrykkballong er 15 meter i diameter, og fylt med gasser som er lettere enn luft. Under ballongene henger det elektronisk utstyr - radioantenne, datamaskin, høydekontroller og solcellepanel.

De skal ferdes i stratosfæren - minst 20 kilometer over bakkenivå. Det blir altså ikke noe trafikktrøbbel knytta til vanlig flytrafikk, passasjerfly flyr gjerne en mil lavere.

Hver ballong skal kunne gi nettilgang til et område på 40 kilometer i diameter

– Tanken bak Loon er at det kan være lettere å knytte verden sammen med å bruke det alle har til felles, altså himmelen, enn det er å grave ned fiberkabler og sette opp mobiltelefoninfrastruktur, sier Richard DeVaul i Google til BBC.
Må koreograferes

Krever koreografi

Google har tidligere lekt med tanken om svevende plattformer som er ankra fast i bakken, men sier nå at de heller vil spille på lag med vinden enn å kjempe mot den.

Planen er at høyden på ballongene skal justeres så de treffer gunstige luftstrømmer.

– Vi vil ikke at de bare skal reise dit vinden tar dem, de skal dit folk trenger internett. Derfor må vi koreografere ballongflåta i forhold til de gjeldende luftstrømmene, noe som krever massive mengder datakraft, sier DeVaul.

Google sier at neste steg er å utvide testområdet til andre land på samme breddegrad som New Zealand - Argentina, Chile og Sør-Afrika.