Gladiator drept av dommerfeil

1800 år gammel gravstein avslører likhetene mellom gladiatorkamp og fotball - dommeren kan lett få skylda når det butter imot.

Gladiator

I storfilmen 'Gladiatoren' så vi lite til dommere - eller summa rudis som de kaltes.

Foto: United International Pictures

Diodorus og Demetrius var to gladiatorer som rundt år 200 møttes til dyst i det østlige Romerriket, som da var på høyden av sin makt.

På film blir disse kampene gjerne portrettert som en regelløs kamp til døden, men en kanadisk forsker mener denne fremstillinga er feil.

– Skjebnen og et utspekulert svik

Diodorus' gravstein ble oppdaga i Tyrkia for rundt 100 år siden. På steinen er det bilde av en gladiator som holder to sverd og står over en motstander som signaliserer at slaget er tapt.

Under Diodorus' navn står følgende inskripsjon: Etter å ha beseiret min motstander Demetrius lot jeg være å drepe ham umiddelbart. Skjebnen og summa rudis' utspekulerte svik drepte meg.

Summa rudis var dommeren, som ofte hadde erfaring som gladiator selv.

Michael Carter er professor med gladiatorkamper og Øst-Romerriket som spesialfelt, og har studert hundrevis av gladiator-gravsteiner.

– Denne gravsteinen er veldig annerledes enn de andre jeg har sett, denne forteller en historie, sier han til LiveScience.

– Et detaljert regelverk

Gladiatorkamper var en svært populær form for underholdning i det gamle Romerriket, og de aller fleste kampene ble styrt av en summa rudis.

– Det virker som om det var et detaljert regelverk knytta til gladiatorenes offentlige oppgjør, sier Carter.

Én av reglene var at en beseira gladiator kunne be om nåde, noe den rike borgeren som betalte for forestillinga sto fritt til å gi.

En annen var at gladiatorer som falt ved et uhell fikk lov til å reise seg opp før kampen fortsatte.

Kjeft via gravstein

Carter tror det er sistnevnte regel som kan ha felt Diodorus. Han ser for seg følgende handlingsforløp:

– Demetrius signaliserer kapitulasjon, og Diodorus unnlater å drepe ham, men trekker seg tilbake i den tro at han har vunnet kampen. Når kampen ser ut til å være over bryter dommeren inn og starter kampen igjen, muligens fordi han regner Demetrius' fall som et uhell.

Når kampen starter igjen trekker Demetrius det lengste strået, og Diodorus drepes enten momentant, eller blir påført så store skader at han dør etter kort tid.

Diodorus nærmeste er tydelig misfornøyde med gladiatordømminga, og bruker gravsteinen til å få ut vreden mot kampens summa rudis i forholdsvis tydelige ordelag

Om noen år kan det hende du har på deg klær produsert ved hjelp av bakterier, eller klær som reparerer seg selv. Det enorme klesforbruket vårt tyner jordas ressurser, og nå leter forskere etter alternative tekstiler.
Orienteringsevnen blir bl.a satt på prøve i dagens program, når deltakerne må spille krokett i blinde, med seg selv som ball! Vi møter også den blinde 18-åringen Dave Janischak, som orienterer ved hjelp av sin egen sonar, tungen! (2:6)
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)