Hopp til innhold

Første bilde av jorda på 43 år

Siden det første bildet av jorda ble tatt i 1972 har man siden den gangen kun satt sammen bilder for å vise hele planeten. Først etter 43 år er det tatt et nytt, helt bilde.

NASAS bilde av jorden fra verdesnrommet tatt i 2015

Langs kanten av jorda kan man se et hint av fargen blått. Denne fargen kommer fra sollys som er spredt av luftmolekyler. NASA jobber med å fjerne denne effekten fra EPIC-kameraet.

Foto: NASA / Reuters

Bildet ble tatt 6. juli av NASAs kamera EPIC på satellitten Deep Space Climate Observatory, og viser først og fremst Nord- og Sentral-Amerika.

Siden det første bildet ble tatt fra Apollo 17 i 1972, da NASA siste sendte mennesker til månen, har det aldri blitt tatt et helt bilde av jorden, skriver The Independent.

Siden da har man kun fått oversiktsbilder av jorda ved å sette sammen forskjellige nærbilder.

Det nye bildet er for så vidt også satt sammen av tre ulike bilder, men disse bildene er igjen tatt av hele planeten. For å lage det nye bildet har NASA nemlig tatt ti bilder gjennom fargespekteret, fra ultrafiolett til infrarødt, for så å kombinere et rødt, et grønt og et blått bilde. Bildet er tatt gjennom et teleskop med et kamera på fire megapiksler.

Hensikten med bildet å overvåke solvinder i sanntid, slik at NASA, det amerikanske luftforsvaret og organisasjonen National Oceanic and Atmospheric Administration man kan forbedre værvarslet for verdensrommet.

I september vil kameraet sende bilder av jorden hver eneste dag, og NASA vil offentliggjøre dem mellom 12 og 36 timer etter bildet er tatt. Hensikter er å følge med på de daglige endringene på jordas overflate.

Jorda sett frå Apollo 17

Dette er det første bildet som ble tatt av jorda i 1972 da NASA sist sendte mennesker til månen.

Foto: NASA