Hopp til innhold

Fikk Nobelpris for malariamedisin

Årets Nobelpris i medisin gikk til Youyou Tu, William C. Campbell och Satoshi Ōmura, som alle forsker på sykdom forårsaka av parasitter.

Nobelpris i medisin 2015

Campbell, Omura, og Tu fikk Nobelpris for sin forskning på medisin mot parasittsykdommer.

Foto: Jonathan Nackstrand/AFP/Getty Images

Kinesiske Youyou Tu fikk halvparten av årets medisinpris, mens irske William C. Campbell och japanske Satoshi Ōmura fikk en fjerdedel hver.

Tu, som ble den 12. kvinne i historien som har fått prisen, fikk den for å ha oppdaga Artemisinin, en medisin som ifølge Nobelkomitéen i vesentlig grad har redusert dødshyppigheten for folk som er ramma av malaria.

Campbell og Ōmura fikk prisen for å ha utvikla Avermectin, som har vist seg å være effektivt mot en rekke parasittsykdommer.

– Disse to oppdagelsene har gitt menneskeheten effektive virkemidler i kampen mot disse svekkende sykdommene som rammer flere hundre millioner mennesker årlig. Konsekvensene med tanke på forbedra helse og redusert lidelse er umålelige, heter det i uttalelsen fra Nobelkomitéen.

Nobelpris til NTNU og Norge

I fjor gikk Nobelprisen i medisin for første gang til norske forskere. May-Britt og Edvard Moser fikk, sammen med amerikaneren John O'Keefe, prisen for oppdagelsen av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen.

– Jeg bobler og bobler over. Jeg har danset i gangene her! Det er ikke mulig å tro. Folk tror på oss og det vi har fått til sammen, sa May-Britt Moser til NRK for et år siden.

På Nobelprisens nettsider troner hun øverst på lista over de mest populære medisinprisvinnerne. Sir Alexander Fleming, mannen som oppdaga penicilin, ligger på andreplass.

Tu ble kvinne nummer 12

Dette er den 106. Nobelprisen som har blitt utdelt siden 1901, og 207 personer har fått prisen. 12 kvinner har fått prisen – først Gerty Cori i 1947, May-Britt Moser fikk den i fjor, og nå har altså Youyou Tu meldt seg inn i den eksklusive klubben.

Fredrick G. Banting er den yngste som noen gang har fått prisen, han var bare 32 år da han i 1923 ble hedra for å med hell ha brukt insulin på diabetikere.

Det er ikke alle prisvinnernes forskning som står seg like godt i dag, i 1949 fikk portugisiske António Egas Moniz nobelprisen for å ha utvikla prosedyren prefrontal leucotomi – bedre kjent som lobotomi.

I morgen annonseres fysikkprisen, mens kjemiprisen gjøres kjent på onsdag. Fredag er det klart for fredsprisannonsering, mens økonomiprisen offentliggjøres mandag om en uke.