Hopp til innhold

Pioneroperasjon: Fikk livmor fra sin egen mor

I helga gjennomførte svenske leger verdens første livmortransplantasjoner fra mor til datter.

Gravid

Illustrasjonsfoto. Noen kvinner kan være forhindret fra å få barn, blant annet fordi livmoren deres er skadet eller fordi de er født uten livmor. En pioneroperasjon i Sverige gir håp til disse kvinnene.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

To livmoroperasjoner fant sted i helga, og ble utført av mer enn ti kirurger fra Gøteborg Universitet. De hadde trent til operasjonene i flere år, og gjennomførte uten komplikasjoner.

De to kvinnene som ble operert håper nå å kunne bli gravide.

– Vi vil ikke kalle operasjonene fullstendige suksesser før kvinnene har blitt gravide og fått barn. Det er det beste beviset, sier Michael Olausson, en av de svenske kirurgene, til nyhetsbyrået AP.

Den ene kvinnen måtte tidligere fjerne livmoren sin på grunn av livsmorkreft, mens den andre ble født uten det livgivende organet.

Startet prosjektet i 1999

Kvinnene som fikk livmoren til mødrene sine er i midten av 30-årene, og enda ikke navngitt. Olaussen forteller at begge startet med kunstig befruktning før de ble operert.

– De frosne eggene deres vil bli tint opp og overført til kvinnene hvis de er ved god helse etter ett år med observasjoner, sier han.

I en pressemelding forteller universitetet at begge kvinnene har det bra, men at de er slitne etter operasjonen.

– Mødrene som donerte bort livmorene er allerede oppe og går, og vil bli skrevet ut av sykehuset innen få dager, sier Mats Brännström, professor i obstetrikk og gynekologi.

Han ledet forskningsgruppa som stod bak operasjonen, og som til sammen inkluderte 20 leger, forskere og spesialister fra Göteborg Universitet. De har jobbet med prosjektet siden 1999.

– Nytt kapittel innen fruktbarhetsbehandling

– Hvis kvinnene føder, vil det markere et nytt kapittel i fruktbarhetsbehandlingens bemerkelsesverdige historie, sier professor Simon Fishel til The Telegraph.

Han er en av Storbritannias ledende spesialister på kunstig befruktning.

– Dette er spennende for gruppa med kvinner som krever surrogatmødre for å få barn.

I denne filmen forklarer forskerne fra Göteborg Universitet om prosjektet, og om hvordan de utførte operasjonen som er den første i verden av sin type.

Ung kvinne gav legene idéen

I 1998 fjernet Mats Brännström livmoren til en australsk kvinne med livmorskreft. Det var fra henne Brännström fikk idéen om å transplantere livmor fra mor til datter.

– Jeg fortalte henne at hun ville bli frisk fra kreften, men jeg måtte også si at hun ikke kunne bli mor fordi hun ikke hadde en livmor. Da spurte kvinnen; «hvorfor kan du ikke transplantere min mors livmor inn i meg?» Etter å ha snakket med en kollega tenkte vi at dette kunne være mulig, forteller Brännström.

Han samlet sammen et team for å demonstrere teknikken på dyr først. De gjorde suksess hos mus og større dyr før de forsøkte seg på bavianer. Disse operasjonene gikk bra, men bavianene har ennå ikke blitt gravide.

Liza Johannesson, en gynekologisk kirurg som var med på operasjonen i Sverige, sa at mennesketransplantasjon av livmor var lettere enn hos dyr.

– Nå tror vi at det er en god sjanse for at de to kvinnene vil få barn, forteller hun.

Ifølge BBC skal tyrkiske leger ha gjennomført en suksessfull livmor-transplansasjon i fjor, men denne kvinnen fikk en livmor fra en syk donor hun ikke var i familie med. Doktor Olausson er imidlertid ikke sikker på om denne kvinnen har begynt med fruktbarhetsbehanndling enda.

Den første rapporterte livmortransplantasjonen ble gjort i år 2000 i Saudi-Arabia. Kvinnen som mottok denne livmoren måtte imidlertid få den fjernet tre måneder senere på grunn av blodpropp.