Hopp til innhold

Europas pester kom fra Kina

Bakterier fra Kina må ta skylda for de tre store pandemiene, viser ny forskning.

Svartedauden

Svartedauden er en av de dødeligste pandemiene i menneskets historie, og utrydda mellom 30% og 60% av europas befolkning i løpet av 50 år. Her en illustrasjon fra Toggenburg-bibelen.

Foto: Illustrasjon, Toggenburg-bibelen fra 1411

To ganger, på 1300- og 500-tallet, har Europas befolkning blitt halvert som følge av pest. Ny forskning viser at det er bakterier fra Kina som må ta skylda for begge utbruddene.

  • Les:

I tillegg til disse utbruddene, var Europa ramma av en pest som gjorde betraktelig mindre skade på 1800-tallet. Også denne kom fra Kina.

Yersinia pestis har skylda

Det er ei forskergruppe leda av Mark Achtman ved University College Cork i Irland, som har knytta de tre pestbølgene sammen gjennom bakterien Yersinia pestis.

Achtman og kollegene har sett på genetiske variasjoner av nålevende Yersinia pestis-stammer, for så å rekonstruere bakteriens "slektstre". Ved å telle antall genetiske forandringer har de klart å datere greinene på slektstreet. Dette har igjen har gjort dem i stand til å lenke bakterievariantene til historiske hendelser.

– Det spennende med denne forskninga er at vi nå er i stand til å rekonstruere bakteriesykdommers historiske reiserute gjennom mange århundrer, sier Achtman til New York Times.

Rapporten, som nylig ble publisert i Nature Genetics, konkluderer med at alle tre pestbølgene starta i Kina.

Norge slapp unna

Justinian I

Justinian I var romersk keiser fra 527 til 565, og fikk den tvilsomme æren å få en pandemi oppkalt etter seg. Justinian ble selv smitta, men var en av de få som overlevde sykdommen.

Foto: The Yorck Project

Den første bølgen var den Justinianske pesten som i følge enkelte historikere drepte rundt halvparten av alle européere mellom 541 og 700.

Pesten ramma de fleste delene av den på det tidspunktet kjente verden, men så langt nord som til Norge kom den sannsynligvis ikke.

Historikere har tidligere gått ut i fra at smitten kom fra Afrika eller Rødehavet,men i følge Achtman kom den altså fra Kina via Silkeveien.

Til Norge fra Tyskland

Skipet som brakte Svartedauden til Bjørgvin i 1349 kom ikke fra Kina, det kom fra Tyskland. Men smitten kom like fullt, i følge forskere, opprinnelig fra Kina.

Svartedauden

Slik spredte Svartedauden seg, de mørke områdene ble infisert først. Polen stengte grensene sine, og slapp derfor unna de verste massedødsfallene.

I oktober i år la ei gruppe biologer, leda av Barbara Bramanti fra Institut Pasteur i Paris og Stephanie Haensch fra Johannes Gutenberg University i Tyskland, fram en rapport som konkluderte med at Yersinia Pestis var skyld i Svartedauden.

Dette har lenge vært den mest populære teorien, men flere biologer og historikere har holdt hardt på at pesten kom fra India og var forårsaka av en annen bakterie.

Bramanti og Haensch har analysert DNA og protein fra pestmassegraver rundt omkring i Europa. De sier i en rapport fremlagt i PLOS Pathogens at funnene fjerner all tvil rundt Yersinia pestis' rolle i Svartedauden.

Forskerne fant to forskjellige stammer av Yersinia pestis-bakterien , noe som tyder på at Europa ble infisert av to forskjellige kilder.

Pest til 1959

Det tredje pestutbruddet starta i Yunnan-provinsen i Kina i 1855. Det nådde Europa, men forårsaka langt større skade i østen der 12 millioner mennesker døde bare i India og Kina.

I følge WHO var denne pesten aktiv helt til 1959.

Disse tre pandemiene har alle vært byllepest, som er den vanligste pestformen. Det er en infeksjonssykdom som fører til at lymfeknutene hovner opp til væskefylte byller. Koldbrann, lungepest og blodforgiftning var blant dødsårsakene, og døden inntraff stort sett under ei uke etter infisering.