Hopp til innhold

EU vil hjelpe deg å slette dine nettspor

En ny EU-lov vil tvinge sosiale nettverk til å la norske brukere få lov til å slette alt de har publisert. Datatilsynet synes loven er positiv.

Eu kommissær Viviane Reding

EUs Justiskommisær Viviane Reding vil gjøre det enklere for europeere å ha kontroll på sine personlige opplysninger på sosiale nettverk.

Foto: John Thys / Scanpix

Den nye EU-loven vil tvinge sosiale nettverk som Facebook, Twitter, Google plus og LinkedIn til å la brukerne få lov til å slette alle spor etter seg selv på nettstedene.

EU opplever at de gjeldende reglene fra 1995 er utdatert.

– I dag blir vanvittige mengder med personlige data overført og delt over kontinenter i på brøkdelen av et sekund. Beskyttelse av personlig data er en fundamental rettighet for alle europeere, men borgerne føler ikke alltid at de har full kontroll, sier EUs justiskommisjonær Viviane Reding ifølge Telegraph.

Endringene gir EU makt til å straffe overtrende selskap med opp til to prosent av deres årlige omsetning. Det dreier seg i så fall om milliardbeløp for nettgiganter som Facebook og Google.

– Mye har skjedd siden 1995

Den nye loven vil gjelde for alle som tilbyr tjenester til et EU-land. Norge som EØS-land blir også berørt. Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon er glad for tiltaket.

– Den norske personopplysningsloven bygger på EUs personverndirektiv fra 1995. Det er mye som har skjedd siden den gang, ikke minst med tanke på teknologiutviklingen, sier Datatilsynets direktør, Bjørn Erik Thon på tilsynets hjemmesider.

– Datatilsynet er derfor positivt innstilt til at man nå får en oppdatert lovgivning som er tilpasset den digitale tiden vi lever i med blant annet sosiale medier, smarttelefoner og nettsky.

Lettere å «flytte»

Thon understreker også en annen dimensjon ved den nye loven. Den vil gjøre det lettere å flytte dine bilder, notater og personlige data mellom de forskjellige sosiale nettverkene.

– Jeg tror at dersom man gir borgeren rett til å flytte egne personopplysninger fra ett sosialt nettsamfunn til et annet, vil det skape en dynamikk i markedet som vil være bra for personvernet. Da behøver man ikke lenger være lojale mot et nettsamfunn som har dårlig personvernpraksis.

Den sterkeste overlever

I dag er det liten tvil om hvem som er størst, men det er også liten tvil om at Facebook har blitt stilt til veggs flere ganger på grunn av manglende personvern.

– I dag er Facebook størst, men det er ingen grunn til å tro at de alltid skal være det. Denne tjenesten vil gjøre det lettere for brukerne å finne det nettverket som har best personvern, sier Thon til NRK.no.

Google endrer personvernregler

Dette kommer samtidig som Google oppdaterer sine personvernsregler. Om det er en reaksjon på EU-innstrammingen eller ikke, vil ikke nettgiganten kommentere overfor NRK.no.

– Vi fjerner mer enn 60 ulike personvernregler på Google og erstatter dem med ett sett som er mye kortere og enklere å lese, heter det i meldingen på Googles hjemmesider.

Disse endringene trer i kraft 1. mars 2012.

– Toget går nå!

Datatilsynets leder mener politikerne bør hive seg rundt og involvere seg i prosessen med en eneste gang.

– Mens dagens personverndirektiv gir rom for nasjonale tilpasninger, vil en forordning måtte implementeres mer eller mindre uendret. Derfor er det viktig at Norge engasjerer seg i det høringsarbeidet som starter nå. Det nytter ikke å komme om noen år og si at den nye personvernlovgivningen ikke ble så bra som vi hadde håpet.

– Toget går nå, sier Thon.