Hopp til innhold

Er du raskere i oppfattelsen enn deltakerne i Hjernekamp?

Hvor god er du til å få med deg detaljer på kort tid? Her kan du ta testen som deltakerne opplevde var veldig vanskelig - kanskje du er flinkere.

Hjernekamp episode5

Både frustrasjon og vantro preget deltagerne da de ble testet i konsentrasjon. Hvor god er du? Ta testen du også.

Foto: NRK

– Det var rett og slett veldig frustrerende! Jeg prøvde å finne en strategi som fungerte, men jeg klarte det ikke, sier Hjernekamp-deltaker Linda G. Opheim.

I søndagens program fikk hun, sammen med de andre deltakerne i Hjernekamp, testet sin egen konsentrasjon.

Lett var det ikke - klarer du det bedre?

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Oppmerksomhetsoppgaver» i nytt vindu

Hjernen blir «overkjørt»

Dommer i Hjernekamp og professor i fysikk ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, Gaute Einevoll, sier en sånn test krever mye av hjernen vår. Faktisk så mye at vi må hjelpe den på vei.

– I disse videoklippene er det så mange ulike elementer at det blir umulig for hjernen å få med seg alt. Derfor må vi velge oss ut hva vi vil fokusere på. Gaper vi over for mye og prøver å få med oss alle detaljer, ender vi fort med å ikke få med oss noe som helst, forklarer Einevoll.

Fysikeren understreker at det er mye som avgjør hvordan konsentrasjonen vår jobber.

– Noen ting er lette å skille ut, som et rødt eple i en haug med grønne. Er det derimot en grønn pære vi leter etter i den samme haugen, blir det vanskeligere, sier Einevoll.

Krever mer

Gaute Einevoll

Gaute Einevoll er dommer i Hjernekamp og jobber som hjerneforsker og er professor i fysikk ved Universitetet på Ås.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK

En som er vant til å se etter detaljer i videoklipp, er Hjernekamp-deltager Johan Kaos. Han studerer filmvitenskap og jobber som regissør, men sier testen var både vanskelig og utfordrende.

– Vanligvis kan jeg se klippene jeg jobber med tusen ganger hvis jeg vil, i tillegg vet jeg som regel hva jeg ser etter. Her hadde jeg jo ikke peiling, sier Kaos.

Grunnen til at disse klippene blir ekstra utfordrende er ifølge Einevoll at ingenting utmerker seg.

– Det skjer ikke noe som appellerer til den umiddelbare hukommelsen. Med en gang noe er mindre åpenbart krever det mer hjernekapasitet å skille ut og huske ulike detaljer, forteller fysikeren.

Mye vi ikke vet

Hvilke deler av hjernen som aktiveres når vi prøver å huske konkrete ting, er fortsatt uklart, forteller Einevoll. Han tror likevel den typen oppmerksomhet og konsentrasjon som deltakerne ble testet i her, kan trenes.

– Det krever flere områder i hjernen og det gjør prosessen ganske plastisk og åpen for påvirkning. Den umiddelbare pop-out hukommelsen er nok derimot ganske medfødt, sier Einevoll.

Hjernekamp-deltager Axel Borge følte ikke han klarte å knekke koden.

– Det var en veldig, veldig vanskelig oppgave. At jeg fikk rett på noen i det hele tatt tror jeg bare var flaks, sier Borge.

Hvordan gikk det med deg?

Hjernekamp

Testen i nest siste program av Hjernekamp var vanskelig, syns den smarte gjengen.

Foto: Erlend Laanke Solbu / NRK