Nephilidae edderkopp - En del edderkopper kastreres under parringen. Det fører til at de blir superkrigere, viser ny forskning. Edderkoppen på bildet er i samme familie som den i eksperimentet. - Foto: CC/C. Frank Starmer /

En del edderkopper kastreres under parringen. Det fører til at de blir superkrigere, viser ny forskning. Edderkoppen på bildet er i samme familie som den i eksperimentet.

Foto: CC/C. Frank Starmer

Edderkopp blir superkriger etter kastrasjon

Uten kjønnsorganer har edderkopper i kamp ingenting å tape, viser ny studie.

Hannene i mange edderkopparter har sex ved å bruke to utstikkende kjønnsorganer, men mange kvitter seg ofte med en eller begge under parringsakten.

Det kan virke som en litt dårlig idé rent evolusjonsmessig, da det fører til at hannen blir steril.

For å komme til bunns i hvorfor edderkoppene blir evenukker på denne måten, har forskere fra Slovenia undersøkt parringsakten til en sørøst-asiatisk edderkoppart som heter Nephilengys malabarensis, skriver National Geographic.

Hunnen sluker hannen

Hos denne arten henger parringen sammen med kannibalisme.

Forskerne fant ut at de amputerte kjønnsorganene dannet en effektiv plugg i hunnene i nesten 75 prosent av tilfellene. Pluggene gjorde at ikke andre hanner kunne komme til.

En annen årsak til denne litt merkelige oppførselen er ifølge forskerne at hunnene ofte sluker hannene etter akten. Ved å kutte av seg kjønnsorganene bidrar de til at spermen har en sjanse selv om de blir spist.

Men forskerne fant også at edderkoppene endrer adferd når de mister kjønnsorganene sine.

Bedre krigere

Forskerne fant nemlig ut at edderkopper som ble kastrert på denne måten, var bedre krigere enn andre hanner.

Ved å arrangere kamper mellom edderkopper med kjønnsorganer og edderkopper uten kjønnsorganer, fant de at de kastrerte hannene var mer aggressive og aktive.

Det kastrerte edderkoppene angrep eller jaget andre edderkopper tre ganger så ofte som de andre. De vant også kampene oftere.

- Vi tror skiftet i adferd skyldes endringer i hormonnivået som følge av at kastrasjonen. Men de har heller ikke lenger noe å tape og risikerer derfor mer i kamp, sier Matjaž Kuntner som er ekspert på edderkopper ved the Slovenian Academy of Sciences and Arts.

Studien er publisert i det vitenskapelige magasinet Animal Behavior.

Smart eller overvåket

Smart eller overvåket?

De fleste dingsene våre, hjemmene, bilene og byene er alle i ferd med å kobles til internett. Det kalles tingenes internett eller internet of everything. Når alt får smartfunksjoner, blir også alt sporbart. Overvåkingen slik vi kjenner det fra nettet er i ferd med å bli overvåking av alt vi gjør i livet.

Les saken
Hvor brennbar er en bursdag? Eller en laptop i sofaen? Vi tester om gardiner av bomull brenner raskere enn gardiner av polyester og oppdager at den samme madrassen brenner dårligere i England enn i Norge.
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)
Hvorfor tolererer vi ikke offentlig sinne her i landet? Er det så farlig å være litt sint? Abels Tårn. Talk Radio.