Hopp til innhold

Dropper NASA - vil si sannheten om klimakrisa

En av USAs fremste klimaeksperter har fått nok av tamme klimatiltak og munnkurv fra myndighetene. Nå slutter James Hansen i sjefsstillinga i NASA- for å bli aktivist.

Issmelting og James Hansen

Bildet viser smelterekorden i Arktis fra 2012. Nå slutter James Hansen i NASA fordi han vil stå fritt til å kritisere tafatte tiltak mot klimautslipp.

Foto: NASA/Carl de Souza. Montasje NRK / Reuters/Scanpix/AFP

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Han er en voldsom frontfigur, så det blir interessant å se hvordan han endrer stil nå, sier Cecilie Mauritzen som er leder for Cicero senter for klimaforskning.

Hansen ble først kjent da han satte menneskeskapte klimaendringer på den politiske dagsorden for første gang under en høring i Kongressen i 1988.

Han var en av de første forskerne som advarte mot global oppvarming og klimaendringer.

Når han nå dropper NASA til fordel for klimakampen, har den 72 år gamle amerikaneren vært sjef for NASAs Goddard Institute for Space Studies i 46 år.

I en e-post til avisa New York Times skriver han at han «ønsker å være fri til å drive en mer aggressiv kampanje for strengere lovgivning mot utslipp av klimagasser».

– Han gjør det vi alle føler for av og til. Vi som er forskere skal gi råd, men ikke være politisk, men nå har det nok blitt veldig tydelig for ham hva de politiske valgene bør være og han vil bruke resten av sin tid på å jobbe for det, sier Mauritzen til NRK.

Tok feil om klimaendringene

Nicholas Stern

Den britiske økonomen Nicholas Stern har tidligere advart mot menneskeskapte klimaendringer, nå sier han et det er går enda raskere enn han trodde.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Samtidig sier den tidligere sjeføkonomen i Verdensbanken, Nicholas Stern, at han tok feil da kan beregnet katastrofale klimaendinger i 2006.

Nå sier han at de menneskeskapte klimaendringene vil være «mye mer verre enn det han tidligere trodde».

– Uten en reduksjon av utslippene er det over 50 prosent sjanse for at globale temperaturer vil øke til mer enn 5 grader celsius over det preindustrielle nivået i løpet av de neste hundre årene, sa Stern i et foredrag i Det internasjonale pengefondet (IMF) tirsdag.

Hvis det skjer mener forskere at dagens finanskrise vil fremstå som en liten hump i veien sammenliknet med den sosiale og økonomiske krisa som vil oppstå.

Les mer:

Lurer på når politikerne vil bruke kunnskapen

Mauritzen tror ikke mange forskere vil følge Hansens eksempel og bryte ut av sin status som nøytrale.

Hun lurer likevel på når kunnskapen om de katastrofale klimautsiktene vil synke inn hos politikerne i Norge og verden.

Cecilie Mauritzen

Cicero-direktør Cecilie Mauritzen håper kunnskapen om menneskeskapte klimaendringer snart fører til dratiske politiske tiltak.

Foto: met.no

– Ingen vet hva som blir et skikkelig «turning point», for det er ikke slik at 20 år med forskning, informasjon og advarsler har hjulpet, sier hun.

Selv om vi vet at hundre millioner vil dø som følge av klimaendringene når vi nærmer oss 2100, greier ikke folk å ta inn over seg hvor katastrofen det vil være hvis politikerne ikke tar skikkelig grep, sier Mauritzen.

– Kanskje det er Obama, kanskje det blir et år med ekstremvær i USA, uansett så bør det skje fort.

Bush prøvde å kneble ham

President Obama snakker varmt om klimatiltak.

Men det er fortsatt mange som motarbeider ham, og det bidrar til at det er vanskelig å få på plass en ny internasjonal klimaavtale.

Den motstanden opplevde også Hansen, friske uttalelser brakte ham i konflikt med flere amerikanske regjeringer, særlig under George W. Bush, som prøvde å sette munnkurv på ham.

Hansen er flere ganger tidligere blitt arrestert utenfor Det hvite hus når han har demonstrert mot gruveindustrien og oljeledningen Keystone, som skal frakte råolje fra Canada til USA.