Hopp til innhold

Det regner fra Saturns ringer

– Gasskjemper har blitt mer interessante enn vi til nå har trodd at de er, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Saturn

Saturns isring påvirker planetens atmosfære gjennom ladde vannpartikler

Foto: NASA/JPL/Space Science Institute

Saturns ringer gir planeten et markant visuelt særpreg - gasskjempen skiller seg ut i solsystemet vårt.

Men de karakteristiske ringene av ispartikler fungerer ikke bare som pynt, nå har observasjoner fra Keck-observatoriet bekrefta en teori som ble fremsatt på 80-tallet - det regner fra Saturns ringer.

Gjensidig påvirkning mellom ring og planet

Forskere ved University of Leicester har analysert data fra Keck,og funnet ut at elektrisk ladde vannpartikler regner ned på planeten fra 200.000 kilometers høyde.

– Saturn er den første planeten som viser tydelige tegn på gjensidig påvirkning mellom atmosfære og ringsystem, sier James O'Donoghue som er hovedforfatter av rapporten, i en pressemelding.

Tidlig på 80-tallet viste bilder fra Voyager to-tre mørke bånd på Saturn, noe som ledet astronomer til å tro at dette kunne være et resultat av ringregn.

Disse båndene ble ikke observert på nytt før de dukka opp i Keck-data fra 2011.

– Ringene varer ikke evig

– Regnet påvirker den aller øverste delen av Saturns atmosfære slik at den reduserer tettheten av elektroner - denne delen av atmosfæren blir rett og slett mindre elektrisk ladet. På en måte "jorder" regnet Saturns ionosfære, forklarer Knut Jørgen Røed Ødegaard til NRK.no.

Dette fører til massive "skygger" i planetens infrarøde glød - båndene som ble observert av Voyager.

– Vi vet fra før at ringene ikke kommer til å vare evig og at partikler derfra vil falle ned på Saturn etterhvert. Men at det kraftige magnetfeltet til Saturn trekker ut vann/is og aktivt slenger dette ned i planetens øvre atmosfære, er ganske nytt.

Ødegaard sier at oppdagelsen viser at flere fenomener forekommer på gasskjemper enn tidligere antatt, og at det er kobling både mellom planeten, månene, ringene og magnetfeltet.

– Gasskjemper har blitt mer interessante enn vi til nå har trodd at de er.