Hopp til innhold

Har sporet hiv-viruset nesten 100 år tilbake

Forskere kan nå slå fast at hiv-epidemien startet i Kinshasa i Den demokratiske republikken Kongo allerede i 1920 – flere tiår før den ble «oppdaget» på 1980-tallet.

En hiv-smittet pasient får behandling

STARTET I KINSHASA: Hiv-epidemien skyldtes en blomstrende sexindustri, bruk av usteriliserte nåler og nye transportsystemer, viser en ny studie. Per i dag er rundt 35 millioner mennesker hivsmittet. Afrika er det kontinentet som er hardest rammet.

Foto: Tony Karumba / AFP

Ifølge studien som ble offentliggjort i magasinet Science fredag, har forskerne fra det britiske universitetet i Oxford og Lueven i Belgia klart å spore viruset nesten hundre år tilbake ved å se på arkiverte prøver av hiv-virusets genetiske kode.

Forskerne konkluderer med at hiv-epidemien som har herjet verden skyldtes en blomstrende sexindustri, bruk av usteriliserte nåler og nye transportsystemer.

Trolig smittet fra sjimpansejakt

Hiv-viruset er en mutert versjon av et virus som finnes hos sjimpanser. Det smittet trolig over til mennesker gjennom infisert blod fra sjimpansekjøtt som jegere brakte med seg, konkluderer forskerne.

Forfatterne viser til at den sterke befolkningsveksten i dagens Kinshasa (den gang Leopoldville) på 1920-tallet la til rette for økt prostitusjon, og dermed også spredning av hiv-viruset.

– Det var et veldig stort og raskt voksende område. Medisinske arkiver fra kolonitida viser at det var en stor forekomst av ulike seksuelt overførbare sykdommer, sier professor Oliver Pybus til BBC.

Årsaken var de store massene av mannlige arbeidstakere som trakk mot byen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hiv-virus

Hiv-viruset sett i et mikroskop.

Foto: HO / Reuters

Viruset reiste med jernbanen

Utviklingen ble forsterket av helseklinikker som ubevisst bidro til hiv-spredning ved å bruke urene sprøyter på pasientene. Sprøytebruken var del av større kampanjer som skulle få bukt med seksuelt overførbare sykdommer som florerte på grunn av omfattende prostitusjon.

Studien peker også på hvilken betydning den fremvoksende jernbanen fikk for spredningen av det dødelige viruset.

– Opplysninger fra koloniarkivene forteller oss at på slutten av 1940-åra reiste over en million mennesker gjennom Kinshasa med jernbanen hvert år, sier Nuno Faria ved Oxford universitet til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge forskerne utgjorde disse faktorene den «perfekte stormen», som sørget for at hiv spredte seg over hele verden mellom 1920- og 1950-tallet.

Viruset spredte seg først med de reisende til gruveområder i sørøstlige Kongo og andre afrikanske stater. Deretter krysset hiv-viruset Atlanterhavet med lærere som reiste fra Afrika og hjem til Haiti.

Viruset har siden smittet 75 millioner mennesker, og tatt livet av 36 millioner av dem, ifølge AFP.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Aids-smittet i Papua New Guinea

Selv om hiv og aids er på en tilbakegang i verden, har sykdommen eksplodert i Asia. Her får en hiv/aids-smittet pasient hjelp av en sykepleier i Papua New Guinea.

Foto: DAVID GRAY / REUTERS

Fra sikker død til medisin som stagger

Det første tilfellet av hiv ble registrert i 1981 i San Francisco i USA. I Norge ble den første diagnosen stilt i 1983. Deretter skjøt aidsepidemien fart.

På 80-tallet ble hiv regnet som et dødelig virus fordi man ikke hadde medisiner til å forhindre at hivsmitten utviklet seg til aids, som igjen fører til at immunsystemet svikter.

På 90-tallet utviklet man imidlertid medisiner som gjorde det mulig å utsette eller forhindre at en hivsmittet utvikler sykdommen til aids.

I dag kan hivsmittede leve et tilnærmet normalt liv hvis de tar pillene som holder viruset i sjakk.

Dødsfall relatert til aids-sykdommen sank fra 1,7 millioner i 2012 til 1,5 millioner mennesker i fjor, viser tall fra FN-organisasjonen Unaids.

Øker i Asia

Per i dag er rundt 35 millioner mennesker hivsmittet. Afrika er det kontinentet som er hardest rammet. I fjor døde 1,1 millioner afrikanere som følge av sykdommen.

Samtidig som smittetallet holder seg stabilt eller synker på verdensbasis, er det nå en økning i asiatiske land.

I Vest- og Sentral-Europa og Nord-Amerika lever i dag 2,3 millioner mennesker med hivsmitten. Over halvparten av disse bor i USA.

Disse regionene er også der flest av pasientene mottar behandling. 51 prosent av disse menneskene får i dag medisiner mot sykdommen.

Til sammenligning behandles bare 37 prosent av de hivsmittede i områdene sør for Sahara. I Nigeria har 80 prosent av pasientene ikke tilgang på behandling.

Kinshasa, DR Kongo