Hopp til innhold

Derfor ser vi forskjellige farger

Forskere mener å ha funnet ut hvorfor vi oppfatter fargene på denne kjolen forskjellig.

Kjoledebatt

Hvilke farger ser du? Mange har spekulert rundt grunnen til at folk ser forskjellig, og alt fra Illuminati-konspirasjoner til kjønnsforskjeller har blitt nevnt.

Foto: Skjermdump

I februar postet den skotske 21-åringen Caitlin McNeill et bilde av denne kjolen på sin Tumblr-side, men det var først da agenten Sarah Weichel også la ut bildet at debatten ble satt i gang. Noen mente kjolen var gull og hvit, mens andre mente den var blå og svart. Under hashtagen #dressgate raste det inn med tweets som dominerte sosiale medier.

Nå har tidsskriftet Current Biology publisert tre rapporter som kan fortelle oss hvorfor vi opplever bildet forskjellig.

Skapte mye blest

Det har lenge vært kjent at visse optiske illusjoner kan få oss til å se to forskjellige former i samme bilde, for eksempel et ansikt eller en vase. Derimot er det første gang at så mange forskjellige personer ser to ulike farger på et enkelt bilde.

– Dette skapte så mye blest fordi fargene opptrådte på en måte som vi ikke er vant til, sier nevrolog ved universitetet i Wellesley, Bevil Conway til Medical express.

I den nye undersøkelsen har Conway og hans kolleger spurt 1400 folk om hvilke farger de mener kjolen har. Rapporten er publisert i Current Biology.

Deltakerne så enten kjolen som blå og svart eller hvit og gull, men det var også en mindre gruppe som så lys blå og brun. Undersøkelsen viste også at det var flest eldre mennesker og kvinner som mente at kjolen var hvit og gull, mens flest yngre folk mente at den var svart og blå.

Hvilke farger ser du? (Artikkelen fortsetter under):

Laster innhold, vennligst vent..

Ser forskjellig ut fra hvilket lys vi blir utsatt for

Conway har funnet ut at vi oppfatter fargene forskjellig ut ifra hvilket lys vi blir utsatt for. De som oppfatter kjolen som hvit og gull kan ha vært utsatt for mye naturlig dagslys, mens de som så svart og blå kan ha tilbrakt mye av tiden omgitt av kunstige lyskilder.

– Når vi ser rundt oss er det en kombinasjon av lysforhodlene og objektene vi ser på. Da tolker vi, okei da har vi den. Det er så hjernen jobber litt fra statistikkberegninger, det er mye dagslys og innelys og i det tilfellet her passer fargene både.

De som så en brun og blå kjole har trolig vært omringet av både naturlig dagslys og kunstige lyskilder.

– Vårt visuelle system bestemmer om det vil se korte, blå bølgelengder av lys eller lengre, røde bølgelengder. Dette kan endre hvordan man ser kjolen, sier han.

– Blåfargen skaper forvirring

Forsker ved universitetet i Nevada, Michael Webster, har sett nærmere på blåfargen i bildet. Han mener øyet ofte oppfatter forskjellige nyanser av blå avhengig av hvilket lys vi blir utsatt for.

– Blått er tvetydig. Mennesker mistolker fargen hele tiden fordi det er fargen på himmelen, og fordi den har et enormt stort fargespekter, mener Webster.

Webster mener kjolens farge aldri ville blitt ett diskusjonstema dersom den for eksempel hadde vært rød og svart. Forskere ved universitetet Giessen i Tyskland fant flere av de samme resultatene, og er enige i at det er fargen blå som skaper forvirring.