Der vikingene la til kai

Det var en ivrig lokalhistoriker som ble oppmerksom på stokkene fra vikingetida da gravemaskiner skulle anlegge en molo på stedet. Treverket var imidlertid så lyst og ”friskt” at arkeologene vendte tommelen ned: -Dette er en rester av en mye yngre kontruksjon. Da tok "amatøren” fram tollekniven, skar av en bit og sendte den inn til analyse…

Det var nærmest et stykke gjørmebryting å få stokkene opp fra sjøbunnen. Først ble de frigjort ved hjelp av høytrykkspyling. Deretter trukket forsiktig opp på tørt land. Alle stokkene lå veltet samme vei. Noe som tyder på at hele konstruksjonen gikk over ende i en og samme storm...

Her gikk stolperekken ut i sjøen.

Her gikk stolperekken ut i sjøen.

Slik ser det ut på Fånes i solskinn...

Slik ser det ut på Fånes i solskinn...

...og slik ser det ut på vinteren.

...og slik ser det ut på vinteren.

Denne nederste delen av stokken var stukket gjennom...

Denne nederste delen av stokken var stukket gjennom...

...det firkantede hullet i denne "skoen". På den måten sank ikke stokken ned i mudderet.

...det firkantede hullet i denne "skoen". På den måten sank ikke stokken ned i mudderet.

Annen hver stokk hadde "sko". De andre hadde en pilspissformet avslutning som skulle hindre at bølger og is skulle trekke de opp fra sjøbunnen.

Annen hver stokk hadde "sko". De andre hadde en pilspissformet avslutning som skulle hindre at bølger og is skulle trekke de opp fra sjøbunnen.

Marinarkeolog Øyvind Ødegård, Vitenskapsmuseet i Trondheim. Foto: Ivar Grydeland

Marinarkeolog Øyvind Ødegård, Vitenskapsmuseet i Trondheim. Foto: Ivar Grydeland

Verdt å vite, tirsdag 3. januar 2006

Alle foto: Ole Hesledalen

Lyd og video

Hvor brennbar er en bursdag? Eller en laptop i sofaen? Vi tester om gardiner av bomull brenner raskere enn gardiner av polyester og oppdager at den samme madrassen brenner dårligere i England enn i Norge.
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)
Hvorfor tolererer vi ikke offentlig sinne her i landet? Er det så farlig å være litt sint? Abels Tårn. Talk Radio.