Hopp til innhold

Datamaskin ble Jeopardy-mester

USAs to beste Jeopardy-deltagere hadde ingenting å stille opp med mot superdatamaskina Watson.

Watching Jeopardy

Ken Jennings og Brad Rutter møtte sin overmaskin, men tok tapet med fatning.

Foto: Scanpix / Ap

At datamaskiner har større kapasitet enn mennesker på en god del områder er det nok få som betviler. Men at de skal være i stand til å overvinne mennesker i spørrekonkurranser på de tobeintes premisser, er nok hakket mer oppsiktsvekkende.

IBMs superdatamaskin Watson hadde likevel små problemer med å slå USAs to beste deltagere i det ikoniske spørreprogrammet Jeopardy.

Maskin møter mestere

Det var ikke tilfeldig utplukka deltagere Watson fikk å bryne seg på i de tre episodene av «mann mot maskin»-utgaven av kunnskapskonkurransen.

Ken Jennings har tidligere gått seirende ut av 74 programmer på rad - noe som er rekord i USA. Brad Rutter var på sin side den deltageren som hadde vunnet mest penger - tre millioner dollar.

Jeopardy-mestrene hadde likevel ikke en sjanse mot Watson, som samla inn nesten dobbelt så mye penger som sine to menneskelige konkurrenter klarte til sammen.

– Forandrer kommunikasjonen mellom menneske og maskin

Det at en datamaskin i seg selv kan prosessere og hente fram informasjon kjappere enn et menneske er ikke noe nytt. Formatet på Jeopardy, som krever at maskina takler en menneskelig måte å kommunisere på, gjør likevel denne seieren oppsiktsvekkende.

- Jeg tror Watson har potensial til å forvandle måten mennesker og datamaskiner kommuniserer, sier Jennifer Chu-Carrol til IDG.

Hun er en av forskerne som har jobba med Watson, et prosjekt IBM har holdt på med i fire år.

Datamaskinas mulighet til å analysere informasjon fra mange kilder hurtig, kombinert med den nå påviste evnen til å forstå hva et menneske lurer på når det spør, gjør at flere muligheter åpner seg.

En av disse er å la maskiner bistå leger i å raskt diagnostisere pasienter.

– Vi kan forandre måten personer i helsesektoren jobber på ved å hjelpe dem til å gjennomføre arbeidsoppgavene sine raskere og smartere, sier forskningsleder i IBM John E. Kelly til BBC.

Saken fortsetter under bildet:

ENTERTAINMENT-US-IT-COMPUTER-TECHNOLOGY-TELEVISION-IBM

På tross av et par flauser - Watson viste menneskeheten hvor skapet skal stå.

Foto: HO / Afp

Ikke ufeilbarlig

På tross av Watsons overlegne seier viste onsdagens sending at maskina er langt fra ufeilbarlig. Da den ble spurt om den største flyplassen i USA som er oppkalt etter en krigshelt, svarte den Toronto. Det er ikke en krigshelt, men derimot navnet på en canadisk by.

På et annet spørsmål, der svaret skulle være boka The Elements of Style, svarte Watson Dorothy Parker - en amerikansk poet.

I tillegg ga supermaskina publikum en god latter da den satsa den tilsynelatende helt tilfeldige summen $2 127 på et dagens dobbel-spørsmål.

Det var likevel liten tvil om at Watson skulle gå av med seieren, noe konkurrentene tok med stor fatning. På finalespørsmålet skrev Jennings noe mer enn bare sitt riktige svar:

– I for one welcome our new computer overlords