Hopp til innhold

Curiosity har ikke lov til å undersøke Mars-vann

Romtraktaten sørger for at Curiosity ikke kan nærme seg området der forskerne har funnet spor av flytende vann.

Vann på Mars

De fem meter brede bekkeløpene på Mars får være i fred for Curiositys granskende robotarmer.

Foto: NASA / Reuters

NASA annonserte tidligere i uka at de har funnet bevis for at det finnes flytende vann på planeten vi tidligere trodde var knusktørr.

Curiosity, som i august feira treårsdag på Mars, befinner seg bare 50 kilometer fra de bekkeløp-lignende fordypningene som skal inneholde vann. Men på grunn av romtraktaten fra 1967 er det uansett ulovlig for roveren å se nærmere på vannfunnet.

Et paradoks

Ifølge romtraktaten er det ulovlig å sende en robot eller et menneske til en vannkilde i fare for å smitte det med liv fra Jorda.

– Det er jo noe paradoksalt over dette. Vi leter etter liv, men vi kan ikke lete der det er størst sjans for å finne det, sier astrogeolog Hans Amundsen til NRK.

Han forklarer at både NASA og ESA har stillingene "Planetary protection officer" – en slags miljøvernminister for alle planetene.

– De bestemmer hva som er protokollen, og sånn som reglene er nå er det ikke lov til å stikke robotarma borti det vannet.

De små Jord-mikrobene som i teorien finnes på Curiosity kan jo også overføres til bakken, men der er det langt mindre sjanse for å overleve enn i vann.

Amundsen forteller at Curiosity er sterilisert, men at det likevel ikke er nok.

– Det finnes et krav som er angitt i antall mikrober per volumenhet. Det er ikke på null, men det er veldig lavt – å sterilisere det hundre prosent er en nesten umulig oppgave.

Vil ikke hente svartedauden

Regelen om at vi ikke skal nærme oss vann på andre planeter er ikke der bare for å beskytte de andre planetene, vi vil beskytte Jorda også.

Hans Amundsen jobber med Rimfax-radaren som skal være med på Mars 2020-roveren. Den skal samle prøver som den skal sende hjem til Jorda, og være på utkikk etter liv – men den har ikke lov til å dra dit vi tror at vi kan finne liv i dag.

Amundsen forteller at prøvene som Mars 2020 henter inn kommer til å behandles av folk i smitteverndrakter bak luftsluser og piggtrådgjerder.

– Vi har jo ikke noe lyst til å hente svartedauden tilbake til Jorda, og vi kan ikke ta noen sjanser. Derfor må vi se etter landingssteder der vi vet at det ikke er mulighet for is eller flytende vann nært overflata.