Hopp til innhold

– Var forberedt på å ligge der i mange timer

Hvordan takler Norges tøffeste-kandidatene å begraves levende? Og hvorfor er vi egentlig redde?

Norges tøffeste

Shahab ble stressa da kistelokket bøyde seg under vekta av grusen.

Foto: NRK

Norges tøffeste må ikke bare være tøff fysisk, men også mentalt - noe deltagerene får sjansen til å bevise i tredje episode.

Se episode 3 av Norges tøffeste her

Å bli levende begravd i et grustak vil nok gi kraftig utslag på klaustrofobiskalaen for ganske mange - Shahab og Sindre fikk den tvilsomme æren av å teste sitt eget reaksjonsmønster i nevnte scenario.

Shahab Sabetnejad

Shahab fikk testa evnen til å takle klaustrofobi i ukas duell.

Foto: Cathrine Dillner Hagen, NRK

– Jeg var redd i begynnelsen - da grusen traff plankene bøyde alt seg nedover. Jeg visste ikke hvor mye grus kista tålte, og var redd lokket skulle ryke, forteller Shahab til NRK.no.

Han sier at han begynte å tenke rasjonelt når ting begynte å roe seg.

– Jeg var forberedt på å ligge der i mange timer, og prøvde å roe pulsen for å få ned oksygenforbruket.

Shahab avslører at det han er mest redd for av alt, er å drukne.

– Jeg var redd for at de skulle helle vann over oss for å øke klaustrofobifølelsen.

Hvordan det gikk kan du se i ukas episode. Men hva er egentlig frykt? Og hvor hensiktsmessig er det å føle det?

– Frykt er lurt

– Nesten alle barn er redde for nye ting - det kan virke som om vi er programmert til å være redde, sier psykologspesialist Bjarne Hansen til NRK.no.

Han har spesialisert seg på frykt og angst, og har blant annet hjulpet Per Olav Alvestad fra Schrödingers katt og Ikke gjør dette hjemme med å håndtere navlefobien sin.

– Tidligere trodde man at frykt i stor grad var tillært, men da man gjorde skikkelige undersøkelser på om frykt og fobier som hovedregel var forankra i ting man hadde opplevd, fant man ut at dette ikke var tilfellet.

Han forklarer at frykt er adaptivt, og at det i aller høyeste grad er sunt å føle frykt.

Leif Edward Ottesen Kennair

Leif Edward Ottesen Kennair forteller at vi skiller mellom relevant frykt, som er emosjonell aktivering som beskytter oss fra en konkret og aktuell fare, og angst, der man har tilsvarende aktivering og atferd uten at det er i en faktisk faresituasjon.

Foto: Nils Heldal / NTNU SVT

– Vi skiller mellom frykt og angst. Frykt er per definisjon lurt, angst det motsatte. Frykt er rett og slett livsviktig, du hadde ikke overlevd særlig lenge uten.

Frykt er altså redsel for reelt farlige situasjoner, mens angst er redsel for situasjoner som i utgangspunktet ikke er farlige.

Lite redde for faktisk farlige ting

Leif Edward Ottesen Kennair er professor i psykologi, og har evolusjonspsykologi som et av sine hovedfelt. Han forklarer at enkelte emosjonelle systemer har evolvert fordi de økte reproduktiv suksess.

– Frykt er en av disse mekanismene - en emosjonell mental mekanisme som beskytter oss mot fare ved å motivere til inngåelse av evolusjonært relevant stimuli og forsvar mot disse farene, sier han til NRK.no.

Han forteller at vi stort sett er redde for det samme som vi alltid har vært redde for.

– Det er i liten grad faktiske farer, men man antar at de var mer relevante når det gjelder evolusjonshistorien vår: Små og store dyr, fremmede, mørket, høyder, trange plasser, vann, edderkopper og slanger. Vi er tilsvarende lite redde for faktisk farlige ting som for eksempel ubeskyttet sex, fett, sukker, alkohol og fart.

Se Norges tøffeste på NRK3 tirsdager klokka 22:25