Hopp til innhold

- Potetens genkode kan hindre sult

Forskere har avslørt den genetiske koden til poteten, noe de tror vil kunne bidra til å forhindre sultkatastrofer i den tredje verden.

NM i potetskrelling

Poteter har en veldig komplisert kromosomstruktur, men nå har forskere kartlagt dens genetiske kode. De håper det kan bidra til å hindre sult i verden.

Foto: Frode Meskau

Bortsett fra korn og ris, er potet den viktigste matvarekilden i verden. Nå er forskere i gang med å lære mer om denne planten ved å kartlegge dens gener.

– Et stort skritt fremover

– Dette er et stort skritt fremover for å forstå potetens biologi, sier Dr. Glenn Bryan ved James Hutton Institute i Skottland til The Daily Mail.

Forskerne mener dette er første gang noen har satt sammen en fullstendig kromosomrekke.

– Det har vært en teknisk utfordrende oppgave å kartlegge alt DNA i kromosomene. Vi har samlet all ekspertise i verden for å kunne gjøre dette, sier Dr. David Martin som har ledet forskningen fra University of Dundee.

Poteten har nemligen veldig komplisert kromosomstruktur med flere kopier av den genetiske koden enn mennesker. Hvor mennesker har to kopier fra begge foreldrene, har poteten fire kopier hvor to kommer fra morsplanten og to fra farsplanten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

poteter

Forskerne håper nye potetsorter blir utviklet ved hjelp av forskningen.

Foto: Baloncici

Vil takle sykdom bedre

Ved å forstå poteten og dens genetiske egenskaper bedre håper forskerne å kunne utvikle nye sorter som blant annet er mer motstandsdyktig mot pest og sykdom. Poteten er sårbar for sykdom noe som fører til store økonomiske tap hvert år.

– Vi kan tilføre ønskede egenskaper som gjør poteten sterkere. Bruken av genbaserte metoder er veldig lovende, og teknologien til å utnytte den genetiske koden er allerede under utvikling i Storbritannia, sier Bryan til nettstedet.

Kan utvikle nye sorter raskere

I dag utvikles det stadig nye sorter poteter gjennom tradisjonell krysning, også i Norge. Fungerende potetforedler i Graminor, Kristin Sørensen, sier til NRK.no at den nye kunnskapen kan være nyttig i dette arbeidet.

– Ved å lese genene kan vi raskere komme frem til nye sorter. Vi kan luke bort egenskaper vi ikke er interessert i på et tidligere stadium enn det vi klarer gjennom tradisjonell krysning.

Eldrid Molteberg

Forskningsleder Eldrid Molteberg sier poteten er en av vekstene vi får mest ut av i forhold til jordareal og vann.

Foto: Bioforsk

Resultatene er publisert i Nature, og forskerne håper den nye kunnskapen vil føre til en mer effektiv produksjon slik at potet kan brødfø den voksende befolkningen i verden.

I 2050 er det ventet at vi er 9 milliarder mennesker i verden.

– Potet vil i seg selv kunne bidra til å avhjelpe matvaresituasjonen, også uten denne nye kunnskapen. Vi får veldig mye avling ut av arealet med potet, og poteten inneholder nesten alt du trenger av næringsstoffer, sier forskningsleder på potet ved Bioforsk, Eldrid Molteberg til NRK.no.