Hopp til innhold

Avslører ADHD med luftgitar

Måten barn spiller luftgitar på, kan avsløre hvem som har ADHD og ikke. Det mener hjerneforsker Terje Sagvolden og musikkforsker Alexander Refsum Jensenius.

Alexander Refsum Jensenius og Terje Sagvolden
Foto: NRK

For halvannet år siden startet samarbeidet som med tiden kan ende opp som et revolusjonerende diagnoseverktøy for ADHD. Da dumpet hjerneforsker Terje Sagvolden innom en konsert med musikkforsker Alexander Refsum Jensenius. Der fant han verktøyet som kan avsløre denne vanskelige sykdommen på en enkel og objektiv måte.

Som en del av sin  doktorgrad på luftgitar , har Jensenius utviklet et dataprogram som kan analysere hvordan vi beveger oss til musikk. Og dette analyseverktøyet tror Sagvolden kan bli grunnstammen i framtidas ADHD-diagnostikk. 

LES: Barn med maur i rompa  

Beveger seg ulikt

- Det vi tror, er at barn som har eller risikerer å få ADHD, har mer ujevne bevegelser enn andre, forklarer Jensenius.

De som er rammet av ADHD, er gjerne med uoppmerksomme, urolige og aktive enn andre. (Les: De viktige tegnene på ADHD ) De får problemer med å konsentrere seg om en aktivitet over lengre tid og blir lett forstyrret av lyder eller annen stimuli.

De to forskerne mener symptomene vil gjenspeile seg i måten barna beveger seg til musikk og jobber ut fra teorien om at ADHD-rammede vil ha mer rykkete og ikke så jevne og gjentagende bevegelser som andre.

SE: Mener bevegelsene avslører ADHD

Ny metode

Analysekurve for bevegelse
Foto: NRK

I et kjellerlokale på Blindern er de to forskerne nå i ferd med å filme både ADHD-rammede og friske barn. Bildene blir matet inn i en datamaskin som analyserer møbstre i bevegelsene og setter tall  på hvordan bevegelsene er.

Resultatet på skjermen blir kurver som viser om bevegelsene er flytende, gjentagende og jevne eller om de er stakkato og rykkete. På sikt mener de to forskerne at dette kan bli et enkelt og sikkert verktøy for å stille diagnosen ADHD.

LES OGSÅ: Sykdom på oppmerksomheten