Hopp til innhold

Applikasjoner kan stjele data

Smarttelefonen din kan tappes for sensitiv informasjon.

Android vs iPhone

Både Android og Iphone er utsatt for datatyverier gjennomapplikasjoner.

Foto: Marius Arnesen

Nå som smarttelefonene har blitt allemannseie er det ikke lenger bare PCen du må beskytte mot uvedkommende. Applikasjoner på telefonen kan, uten at du vet det, videreformidle sensitiv informasjon til andre.

Utvikleren kan være uvitende

Lookout Inc. driver med sikkerhet for smarttelefoner, og har undersøkt 300 000 gratisapplikasjoner beregna på Iphone og Android . De fant ut at nesten en fjerdedel av Iphone-applikasjonene og nesten halvparten av Android-applikasjonene kunne «stjele» data og sende det videre.

I utgangspunktet har disse applikasjonene blitt tillagt en kode fra en tredjepart. Denne koden kan for eksempel tillate programmet å vise en reklame i forbindelse med bruk. Problemet er at denne koden kan tvinge programmet til også å samle inn bilder, søkehistorikk, kontakter og tekstmeldinger.

Ifølge Physorg sier Lookouts sjef John Hering at ikke en gang firmaet som har laget applikasjonen trenger å vite om at kodinga innhenter denne informasjonen.

Kan brukes til identitestyveri

Disse opplysningene kan brukes for å skreddersy reklame mot brukerne, men kan i verste fall også brukes til blant annet identitetstyveri hvis ikke tredjeparten har sikra informasjonen mot hackere.

Atle Årnes er senioringeniør i Datatilsynet , og forteller at dette er noe de har jobba med. Han medgir at tallene som blir presentert er grove, men at de foreløpig ikke har mottatt konkrete klager.

– Vi samarbeider med alle datatilsynene i Europa. Og vi kommer til å ta tak i det så snart vi får noe håndfast, men har foreløpig ikke fått noen klager. Får vi beskjed om en konkret applikasjon som gjør noe ulovlig skal vi selvfølgelig se på det.

– Finn pålitelige leverandører

Han råder folk til å utvise samme forsiktighet med smarttelefoner som de gjør med PCer.

– Du må forsikre deg om at applikasjonsleverandøren er til å stole på - gjør et søk på nettet. Les villkårene, forsikre deg om at informasjonen er korrekt.

Årnes er enig i at dette er vanskelig i en så ny bransje som applikasjonsindustrien. Men så lenge folk ikke kjøper spesifikk beskyttelse til telefonen, sier han det stort sett er dette man kan gjøre for å beskytte seg.