Hopp til innhold

Mikrochip under huden kan bli ditt nye apotek

Det kan minne om science fiction, men det er realitet: Nå har det blitt utviklet en mikrochip som kan regulere og gi pasienter medisin ved å være plassert under huden.

MIT-professorer holder opp mikrochipen

Denne mikrochipen er programmert for å regulere og gi medisiner til pasienter, og har nylig blitt suksessfullt testet ut.

Foto: M. Scott Brauer

Chipen har nylig blitt testet ut på en gruppe danske kvinner med benskjørhet. Da ble det medisinske verktøyet, som er på størrelse med en dominobrikke, aktivert av en fjernstyrt kontroll.

Ingen uheldige bivirkninger skal ha blitt registrert som følge av testingen.

– Mikrochipen kan bli en liten revolusjon innen medisin. Hvis den fungerer optimalt kan den revolusjonere sikkerheten for at rett medisin gis til rett pasient til rett tid.

– Det at pasienten faktisk tar medisinen slik legen har bestemt er et problem i dag, sier Roar Dyrkorn til NRK.no.

Han er overlege på avdeling for klinisk farmakologi på St. Olavs Hospital i Trondheim.

– Ny epoke for behandling

Det er forskere fra Massachusetts Institute of Technology (MIT) som står bak utviklingen av mikrochipen. De har arbeidet med den i 15 år, og skal i førsteomgang ha blitt inspirert av et TV-program om hvordan mikrochiper blir laget.

– Chipen kan gå i forveien for en ny epoke for behandling av pasienter ved hjelp av telesystemer, sier professor Robert Langer fra MIT til ScienceDaily.

Han er en av de som har utviklet verktøyet.

– Du kan bokstavelig talt ha et apotek på en chip. Med mikrochipen kan blant annet medisinlevering kontrolleres langt unna og mange typer medisiner leveres på en gang, sier Langer.

Forskerne fra MIT har publisert rapport om arbeidet i tidsskriftet Science Translational Medicine. Firmaet MicroCHIPS Inc. i USA har vært med på å produsere chipen.

Professorene som står bak mikrochipen

Professorene Michael J. Cima og Robert S. Langer ved MIT har jobbet sammen innen bioteknologi for å utvikle mikrochipen. Chipen er et verktøy som sørger for trådløse medisinleveranser over tid, i stedet for injeksjoner.

Foto: M. Scott Brauer

Betydning innen flere sykdommer

– Foreløpig er chipen bare på forskningsstadiet, og det vil nok ta mange år før US Food and Drug Administration godtar denne for vanlig bruk, sier Dyrkorn.

Ifølge Langer kan mikrochipen forbedre behandlingen av pasienter med flere forskjellige sykdommer.

– Vi har testet chipen på pasienter med benskjørhet. Slike mikrochiper kan også fungere bra hos pasienter med multippel sklerose og kreft. Den er relevant for smertehåndtering og vaksineleveranser, sier han.

Dyrkorn mener mikrochipen kan ha betydning for pasienter med kroniske sykdommer.

– For eksempel diabetikere og psykiatriske pasienter som tvangsmedisineres for å holde psykosesymptomer borte.

Glemte at chipen var under huden

Medisindosene i mikrochipen kan bestemmes i forkant eller utløses av et spesielt radiosignal som foreløpig bare fungerer over en kort avstand. Forskerne fra MIT jobber nå med å utvide denne avstanden.

I studien ble medisinen utløst via radiosignaler.

Chipen ble testet på åtte danske kvinner med benskjørhet, som var mellom 65 og 70 år. Hos alle unntatt én av kvinnene fungerte implantatet bra.

– Chipen leverte kvinnenes medisiner like effektivt som injeksjonspennene som ofte brukes i slike behandlinger, skriver forskerne i rapporten.

Chipene var programmert for å gi fra seg doser én gang om dagen i løpet av 20 dager. Pasientene skal ha sagt at de ofte glemte at de i det hele tatt hadde chipen under huden.