Hopp til innhold

Åpner likevel for en ny planet

Forskere har funnet en ny dvergplanet, dobbelt så langt ute som Pluto. Nå tror astrofysikerne igjen på en ukjent planet – enda lenger der ute i mørket.

Planeten 2012 VP113 (bildet er satt sammen av tre fotografier)

NY PLANET: Bildet viser planeten 2012 VP113. Bildet er satt sammen av tre fotografier, tatt med to timers mellomrom. De fargede prikkene viser planetens posisjon i hvert av de tre bildene. I bakgrunnen ser man stjerner og galakser.

Foto: Scott Sheppard og Chad Trujillo/Carnegie Institution

Etter at NASA i forrige uke avfeide alle teorier om en Planet X, en ukjent planet utenfor banen til Neptun, har et team med amerikanske forskere fra forskningsorganisasjonen Carnegie forberedt publisering av et funn helt i ytterkanten av solsystemet.

Funnet av en ny dvergplanet mener forskerne bak peker helt tydelig på nettopp en fullverdig planet utenfor det vi kaller solsystemet.

Dvergplaneten er i mangel av noe bedre navn kalt «2012 VP113», men det er ikke planeten i seg selv som spenner noenlunde bein på NASA. Mens våre kjente planeter følger en noenlunde sirkelrund, elliptisk bane rundt Sola, har 2012 VP113, i likhet med søsterplaneten Sedna (funnet i 2003) en lang, dratt bane.

Det har fått forskerne til å foreslå at det finnes noe der ute.

«Noe» drar i dvergplanetene

2012 VP113 ble funnet 76 astronomiske enheter (AU) ut fra sola. Det er dobbelt så langt unna som Pluto, og 76 ganger avstanden fra Sola til Jorda. Dens elliptiske bane tar den derimot på en reise nær tusen AU ut, og på reisen mener altså forskerne at det er noe stort der ute som drar i planetene, men som må være lite nok til å unngå NASAs infrarøde teleskoper.

NRK fortalte i forrige uke om NASAs WISE-skanning. I to omganger ble stjernehimmelen fotografert i det infrarøde spekteret, og det ble altså ikke funnet noen stor planet i tett tilknytning til vårt solsystem.

Ingen i Saturnstørrelse innen 10.000 AU ut, og ingen i Jupiterstørrelse innen 45.000 AU ut. Et funn av en slik planet ville være store nyheter, for forskere har lett etter noe stort i over hundre år, fordi enkelte av våre store planeter viser tegn til å bli påvirket av noe større. I populærvitenskapen er denne planeten kalt Planet X, og den ville måtte være av en viss størrelse.

(Saken fortsetter under diagrammet)

Diagram som viser banen til dvergplanetene Sedna og 2012 VP2012

BANE: Diagram som viser banen til dvergplanetene Sedna og 2012 VP2012

– Litt for tidlig å peke på en planet

Forskerne mener likevel det er noe der ute, bare ikke så stort, og de mener videre at dagens utstyr ikke er i stand til å plukke opp denne planeten. Astrofysiker Jostein Riiser Kristiansen ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener det er en interessant teori, men litt for tidlig å peke på en skjult gjerningsplanet i nabolaget.

Resultatene ble i dag publisert i Nature. Kristiansen hadde ennå ikke hatt mulighet til å lese artikkelen da vi pratet med ham, men uttaler seg på grunnlag av en pressemelding.

– Teorien om en planet der ute er ikke ny, og det har vært snakket om det siden de fant den lange, dratte banen til Sedna i 2003. Banen til den nye planeten er såpass lik at det styrker teorien om at det er noe annet der ute som dytter og drar i den, sier Kristiansen til NRK.no.

– Men når det er sagt er konklusjonen ganske indirekte. De lager en hypotese om at denne planeten finnes, men de har ikke sett den, og det er ikke stort statistisk materiale de jobber ut fra. Det er langtfra utenkelig, men det er litt tidlig å slå fast at denne planeten eksisterer, sier han.

– Det ville i så fall sparket beina ut under NASAs konklusjoner om at det ikke finnes noe større der ute?

– Jo nærmere planeten ligger, jo lettere er det å se den. WISE har grenser som avhenger av størrelse og avstand, og innenfor noen hundre AU kan du ha en størrelse på noen Jorder og den kan fortsatt gå under radaren for WISE.

– Men er den da stor nok til å være den myteomspunne Planet X?

– Den er nok ikke det. Planet X skulle være stor nok til å innvirke på de største planetene i solsystemet, og denne er nok for liten. Det den derimot vil gjøre er at den vil være med på å sende objekter der ute innover mot solsystemet.
Kristiansen mener heller at den ukjente planeten, skulle den vise seg å eksistere, vil være interessant for å fortelle oss om hvordan solsystemet ble til.

– Det ville gitt oss ny kunnskap om hvordan planeter blir til, og hvordan solsystemet vårt har utviklet seg, sier han.

Men det er et stort hvis. Det som likevel er interessant er at dvergplanetene har disse dratte banene, for det er nødt til å finnes en forklaringsmodell som kan gi svar på deres særegenheter.

- Men om det ikke er en planet der ute, må man ha noe å forklare det ut fra også. Det er jo spennende, sier han.

Fant ringer rundt asteroide

For den som er opptatt av det ytre rom, er det flere interessante nyheter i dag. Forskere tilknyttet European Southern Observatory (ESO) forteller at de har kommet over en asteroide med ringer.

Forskerne vet ikke sikkert hva ringdannelsen skyldes, men asteroiden Chariklo er bare det femte objektet i solsystemet med dette ekstrautstyret. De andre er mer kjente: Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun.

Chariklo er bare 250 kilometer i diameter, og befinner seg i bane mellom Saturn og Uranus. Skulle du ved en inkurie befinne deg i en rask sportbil på asteroidens overflate, ville et lett trykk på gasspedalen være nok til å unnslippe asteroidens tiltrekning.

Likevel klarer den å opprettholde to sett ringer. Forskerne ved ESO tror ringene har oppstått som folge av en kollisjon, og at ringene nå - riktignok svært gradvis - klumper seg sammen til en liten måne.