Hopp til innhold

– Når kroppen sier stopp så sier den stopp

Gassmasker frarøva Norges Tøffeste-deltakerne sårt tiltrengt oksygen - hva gjør egentlig oksygenmangel med en kropp som prøver å prestere?

Norges tøffeste

Ved hjelp av gassmasker fikk Norges tøffeste-deltakerne kjenne på hvordan det er å trene i høyden.

Foto: Leif Arild Eriksen

Oksygen er som kjent en usannsynlig viktig del av et sunt kosthold - noe som kommer særlig tydelig frem når man driver med fysisk aktivitet.

Akkurat dette fikk Norges tøffeste-deltakerne kjenne på kroppen i ukas episode, der de måtte begi seg ut på bakkeløp med gassmaske.

Ikke bittert

Eirin Elisabeth Sachse ble av lege råda til å trekke seg allerede etter andre konkurransedag på grunn av betennelse i leggene, men valgte å fortsette.

Midt i det siste av tre bakkeløp sa det likevel stopp.

Eirin Elisabeth Sachse

Betente legger satte en brå stopper for Eirin Sachses Norges tøffeste-eventyr.

Foto: Mikael Reme

– Når kroppen sier stopp så sier den stopp. Jeg hadde veldig lite lyst til å ta av meg gassmaska, men det gikk ikke, forteller Sachse til NRK.no.

Deltakerne visste ikke hvor langt de skulle løpe, og da de kom opp til toppen første gang fikk de den utrivelige beskjeden om at de skulle gjøre akkurat det samme to ganger til.

– Det var veldig vanskelig å løpe for fullt, jeg følte aldri at jeg fikk til å trekke nok luft ned i lungene. Men det var leggene som til slutt gjorde at jeg måtte sette sluttstrek.

Sachse sier at hun ikke opplevde nederlaget som bittert, men at hun - leggbetennelse tatt i betraktning - er fornøyd med egen innsats.

Tilvenning

Thor-Øystein Endsjø er tidligere idrettslege og aktiv skytter, og har blant annet OL-deltakelse i 1972 på CV-en.

Han forklarer at kroppen takler oksygenmangel ganske bra så lenge den får gradvis tilvenning.

– De som går opp Mount Everest - friske, raske og veltrente mennesker - greier seg stort sett bra helt opp til 8500 meter, dette har mye med gradvis tilvenning å gjøre, forteller han til NRK.

Endsjø forteller at manglende tilvenning kan gi store problemer relativt fort.

– Hvis en ung, veltrent mann løper opp en bratt bakke uten å få nok oksygen vil han oppleve stive muskler, verkende hode og høy puls.

Potensielt farlig

Kombinasjonen fysisk aktivitet og oksygenmangel er potensielt farlig, sier Endsjø.

– Hjerte, lunger og hjerne tar kvelden først. For lite oksygen til hjernen kan føre til akutte herneskader, og selv yngre mennesker kan få permanente hjerteskader og hjerteinfarkt. I verste fall kan også lever og nyrer rammes.

Han forklarer at man ikke trenger å være i voldsom fysisk aktivitet før man kjenner oksygenmangelen på kroppen, noe som gjør at man kan dra nytte av høydetrening uten å trene like hardt som man vanligvis gjør.

– Toppidrettsutøvere som trener i høyden har gjerne fem-seks tilpasningsdager med lavintensitetstrening før de begynner med intervaller. På den måten venner man muskelcellene til å jobbe med mindre oksygen.

Se Norges tøffeste på NRK3 i kveld klokka 22:25