Hopp til innhold

Overrasket forsker: –Levealderen har økt astronomisk raskt

Det har skjedd like mye med levealderen vår de siste fire generasjonene som på 1,3 millioner år. Men nå kan det snu på grunn av livsstil.

Alderdom

Kun de siste fire generasjonene har ført til eksplosjonen i levealder.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Mens vi lever livene våre, er det alltid en sjanse for at ett eller annet kan ta livet av deg hvert eneste leveår. Du kan skli på isen og brekke nakken, eller sette en matbit i halsen og bli kvalt.

Selv om sjansene er bitte små, er det fortsatt en sjanse. Men våre sjanser for å overleve til vi blir gamle mennesker har økt enormt de siste fire generasjonene.

Jegere og samlere

En jeger og samler som levde i et mye fiendtligere miljø for en million år siden, hadde like stor sjanse for å dø som 30-åring som et moderne menneske har når det blir 72 år gammelt, ifølge livescience.com.

Alle mennesker har sitt opphav i jegere og samlere, som samler inn vilt og mat fra dag til dag, i motsetning til jordbrukssamfunnet.

Forskeren Oskar Burger og teamet hans ved Max Planck instituttet i Tyskland har sammenlignet dødsstatistikk mellom Sverige, Japan og Tyskland, moderne jegere og samlere, og ville sjimpanser.

Menneskeheten har eksistert i ca 8000 generasjoner, men det er bare de siste fire generasjonene vi har hatt den utviklingen som har gjort oss eldre enn noensinne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Menn i Hadzabe-stammen.

Menn i Hadzabe-stammen fra Tanzania, en av de få moderne jeger og samler-stammene.

Foto: Andreas Lederer / Wikimedia commons

Gener og miljø

Mus, bananfluer og meitemark har fått forlenget livene sine i laboratorieforsøk, hvor forskere har parret langtlevende dyr for å se hvor gamle de faktisk kan bli. Men selv en laboratoriedesignet bananflue kan ikke måle seg med den eksplosive økningen i levealder som mennesker har opplevd.

Ifølge forskningen kan genetikk spille en liten rolle i menneskelig levealder, men det er først og fremst miljøet som har forandret seg drastisk. Forskningen viser at moderne jegere og samlere har omtrent samme forventede levealder som sjimpanser.

– Jeg trodde at utviklingen hadde gått mer gradvis fra steinaldermennesket til i dag, men det viste seg å være et stort hopp. Det var en overraskelse for meg, sier Oskar Burger til nettstedet.

Den vanvittige utviklingen som har vært innenfor medisin, hygiene og samfunnssikkerhet gjorde at levealderen har skutt oppover de siste hundre årene, mener forskerne ved Max Planck instituttet.

– Utviklingen har vært astronomisk rask de siste hundre årene i forhold til all den tiden siden vi skilte oss fra sjimpansene, sier Burger.

Bananflue v2

Bananflua har så korte generasjoner at de er mye brukt i dyreforsøk.

Foto: Wikipedia

Langtlevende nordmenn

Det har skjedd enormt mye med levealderen her hjemme i Norge også. I følge Statistisk Sentralbyrå kunne menn født i 1900 forvente å leve i ca. 50 år, og ca. 79 år hvis de ble født i 2010.

Kvinner født i 1900 kunne forvente å bli 59 år gamle, men hvis de blir født i dag kan de se fram til 83 år med liv foran seg.


Samtidig har spedbarnsdødeligheten rast nedover siden midten av 1900-tallet. På slutten av 1950-tallet var 20 av tusen barn døde før de ble ett år. I 2011 var det ca 2 av tusen barn som døde før de ble ett, nesten 10 ganger så få.

Les alt om norsk dødelighetsstatistikk hos Statistisk Sentralbyrå.

Veien videre?

Selv om vi har hatt en eksplosiv vekst i levealder de siste hundre årene, betyr ikke det at utviklingen bare går en vei. Forventet levealder har gått litt tilbake i de fleste folkegruppene i USA den siste tiden, noe som kan skyldes både livsstilssykdommer og manglende tilgang til helsebehandling, i følge healthnews.com.

Noen forskere mener også at vi har nådd et tak for hvor gamle vi kan bli.

– Sjansen for at du dør i løpet av et gitt leveår er så små at det nesten ikke kan bli lavere, sier professor i geriatrisk nevrologi Caleb Finch til livescience.

– Det er en sterk indikasjon på at levealderen ikke kan bli stort høyere i dag, sier Finch.

Han mener også at forurensning og overvektsepedimien jobber i mot den utviklingen som har vært gjennom det 20. århundre.

– Det ødelegger det framskrittet vi allerede har hatt, sier Finch.

Sjimpanse

Forventet levealder for sjimpansene var også med i forskningen, menneskes nærmeste slektning.

Foto: Maja Gaspersic / AP