Hopp til innhold

– Hallo, verden!

Romsonden Rosetta har nå våknet etter 31 måneder i dvale.

Stemninga sto i taket da de første signalene fra Rosetta nådde European Space Operations Centre i Darmstadt, Tyskland klokka 19.17 norsk tid mandag.

På det tidspunktet hadde romsonden tilbragt 31 måneder i dvale for å spare strøm.

Planen er at Rosetta skal nå kometen 67P/Tsjurjumov-Gerasimenko i august, før den i november sender ut landingsfartøyet Philae som skal ta jobben med å komme seg ned på kometen.

Laster Twitter-innhold

– Den lengste timen i mitt liv

Signalet fra Rosetta skulle, hvis alt hadde gått etter planen, komme en gang mellom 18.30 og 19.30. Det hadde gått 47 minutter da det endelig kom.

– Jeg tror nok det var den lengste timen i mitt liv, men også en av de mest givende, sier Andrea Accomazzo, som leder driften av sonden, til BBC.

Signalet de venta på inneholdt ikke noe data, det var bare en kjapp bekreftelse på at sondens automatiserte systemer fungerte som forventa.

De neste dagene vil bli brukt til å få en full oversikt over hvordan det står til med Rosetta, noe som tar tid i og med at avstanden til Jorda betyr at kommunikasjon bruker 45 minutter én vei.

Rosetta

Andrea Accomazzo (i midten) jubler like etter at Rosetta har gitt sistt første livstegn.

Foto: ESA/J.Mai

Landing i november

Grunnen til at Rosetta ble lagt i dvale er at den har gått i bane så langt unna Sola at solcellepanelet har fått høsta minimalt med energi.

Nå har den kryssa Jupiters bane og er på vei tilbake mot oss, og kan derfor atter en gang nyte godt av solenergien.

– Fra nå og til midten av mars har vi ikke lagt opp til særlig mye aktivitet fra Rosettas side - vi kjører bare grunnleggende systemsjekker, sier Accomazzo.

I mars og april er planen å skru på instrumentene - ett om gangen. Noen skal bare sjekkes, andre trenger programvareoppdateringer.

I mai begynner ferden mot 67P/Tsjurjumov-Gerasimenko. Avstanden som i dag er på ni millioner kilometer skal i september være redusert til 10 kilometer.

Hvis alt går etter planen ender landingsfartøyet opp på kometen i løpet av november.