Hopp til innhold

750 000 arter i havet er fortsatt ikke oppdaga

Undersjøisk folketelling viser hva vi ikke vet. Her kan du se bilder av de nye artene som er funnet.

Det globale forskernettverket Census of Marine Life har i 10 år jobba med å kartlegge liv i havet. 4. oktober ble den første "folketellinga" offentliggjort, men den er langt i fra fulltallig.

Men Jurassic-reka var ikke død

Rapporten beskriver rundt 250 000 plante- og dyrearter av den millionen man tror eksisterer. Men de 2700 forskerne som har tilbragt 9000 døgn på sjøen har funnet noe nytt.

Se bildene av nyoppdaga arter øverst i saken.

1200 nye arter er lagt til lista som kommer til å bli enda lengre etter hvert som 5000 arter til skal studeres og gis navn.

En del av de nye artene er faktisk eldgamle og antatt utdødd, blant annet Jurassic-reka som forskerne tidligere har trodd at tok kvelden for 50 millioner år siden.

Jurrasic Shrimp

Jurassic-reka har dukka opp igjen etter 50 millioner år.

Foto: Russ Hopcroft

– Fisking det største problemet

Census of Marine Life har også kartlagt hvilke områder som har det største mangfoldet. Mexicogulfen og Australias kystlinje havna på topp, mens Japans og Sør-Afrikas kystlinje kom på plassene etter.

Her kan du selv søke i CMLs database

Truslene mot livet i havet har også blitt studert.

– Fisking er det største problemet, sier Ron O'Dor, en av CMLs ledende forskere, til New Scientist.

Han tror at rapporten, på tross av sine mangler, vil være meget nyttig når det gjelder å bevare livet i sjøen fordi den viser grunnlinja for havets biologiske mangfold.

Census of Marine Life har brukt nesten fire milliarder kroner på ti år med forskning.