Hopp til innhold

Norsk suksess i astrofoto-konkurranse

Fredrik Broms stakk av med både andre- og tredjeplass under den prestisjetunge Astronomy Photographer of the Year-konkurransen.

Hvert år arrangerer Royal Museum Greenwich fotokonkurransen Astronomy Photographer of the Year.

I går ble årets priser delt ut i London, og Tromsø-fotografen Fredrik Broms kunne ta med seg to pallplasseringer tilbake til Norge.

– «Nobelpris» for astrofoto

– Konkurransen har utvikla seg til å bli en slags Nobelpris for astrofotografi, med flere og flere - og bedre og bedre - innsendte bidrag, forklarer en meget godt fornøyd Broms til NRK.no.

Hans nordlys-bilde Green Energy kom på andreplass i kategorien Jorda og rommet, mens kometbildet Icy Visitor ble nummer tre i samme kategori.

Dette er ikke første gang Broms har gjort seg bemerka i denne konkurransen, i 2010 ble han nummer tre med bildet Surrounded by Space.

Se Royal Museum Greenwich sin reportasje om Broms:

To bilder på én dag

Broms tar - som astrofotografer flest - svært mange bilder i løpet av et år. Men både kometbildet og nordlysbildet ble tatt på samme kveld.

– Jeg var ute for å fotografere kometen, og utover kvelden ble det stadig sterkere nordlys. Jeg snudde meg rett og slett 180 grader rundt, og knipsa noen bilder av dét også, forteller han.

Om tilfeldighetene spilte en rolle når det gjeldt Green Energy, var Icy Visitor særdeles nøye planlagt.

– Det var mye drittvær i den perioden jeg venta på å få kometbildet. Jeg holdt hele tiden oversikten over hvor kometen skulle være på himmelen, så den dagen klarværet kom dro jeg ut og posisjonerte meg så jeg skulle få bildet av at den var på vei ned bak fjellene.

Han legger ikke skjul på at planlegging er en særdeles viktig del av jobben for en astronomifotograf.

– Stjernehimmelen er der, det vet du. Men du må følge med på både romvær og vanlig værvarsel for å kunne forutsi at det er en god sjanse for at det skal bli spektakulært.

– Stolt over å jobbe med Fredrik

Broms - som er utdanna marinbiolog - har alltid vært interessert i astronomi og fotografi. Nå har det som tidligere har vært hobbyer blitt en jobb.

Tidligere i år ga Broms ut boka Nordlyset - En guide sammen med solfysiker Pål Brekke - en populærvitenskapelig guide til nordlyset.

– Jeg er stolt over å få jobbe sammen med Fredrik, og det er klart at en sånn kåring betyr mye for en som delvis lever av å selge bilder, sier Brekke til NRK.no.

Green Energy

- Denne typen bilde forvinner på ett sekund, nordlyset beveger seg så raskt at det nesten er umulig å fange, forklarer Broms.

Foto: Fredrik Broms
Icy Visitor

Kometen på bildet har det klingende navnet Comet C/2011 L4 Panstarrs.

Foto: Fredrik Broms