- Godt å komme hjem

Unni og Torbjørn har kommet tilbake til Tromsø etter flere uker i isødet. Se nye bilder her!

Unni Ødegård i Cape Town på vei hjem fra Antarktis og klimaekspedisjonen.

Unni Ødegård nyter sola i i Cape Town på vei hjem fra Antarktis og klimaekspedisjonen.

Foto: NRK

Kilde: NRK

Etter flere uker med den norsk-amerikanske klimaekspedisjonen i Antarktis er NRKs journalist Unni Ødegård og fotograf Torbjørn Krane nå tilbake i Tromsø.

Men det betyr ikke slutten for denne siden. Vi vil forsette å følge med på det som skjer i Antarktis.

Se video fra ekspedisjonen her.

Forskerne er fremdeles langt fra målet og har mye spennende arbeid igjen foran seg.

Her er Unnis rapport om hjemkomsten:

Frukt og champagne

Det var faktisk ganske trist å dra fra ekspedisjonen. Vi var så godt i gang, og var på vei mot samme mål. Men sånn er det, og etter mange gode klemmer, kom flyet for å hente oss.

Det russiske flyet som fløy ut Unni og Torbjørn fra Antarktis

Det russiske flyet som fløy Unni og Torbjørn ut fra Antarktis.

Foto: NRK

Vi hadde en fin utreise fra sydpol-platået. Fantastisk utsikt, og masse plass på flyene.

Det var helt vanvittig å lande i Cape Town ni timer etter vi spiste lunsj sammen med gjengen på platået. Og så i Afrika! Varm luft og palmer, for en kontrast.

Les også: Teltliv i minus 48

Jeg stupte rett inn i alt det sivilisasjonen har å by på: Frisk frukt, et langt varmt bad, jeansene mine og litt champagne. Ganske deilig.

Fra lys til mørke

Det var godt å komme hjem til Norge og Tromsø, spesielt til familien. Jeg har sikkert tatt tjue varme bad siden jeg kom hjem, danset tango i mange timer og spist masse mandariner. Herlig.

Verden er igjen mye større enn oss 15 på ekspedisjon mot Sydpolen, og det er mørkt.

Se nye bilder fra ekspedisjonen her!

Det var veldig rart å reise nesten rett fra midnattssol til mørketid. Det er jo plent umulig å våkne om morgenen. Og for et mildvær, da gitt! Det er jo bare et par minus.

Les også: Bli med til Antarktis

Julen er jo også rett rundt hjørnet. Julekvelden på kjerringa er et utrykk jeg kan forstå litt mer av nå – Det er jo så mye som må ordnes.

Tankene flyr

Stadig vekk går tankene mine tilbake til mine nye venner på vei mot Sydpolen. Det er en fantastisk gjeng! Hvor er de nå? Hvordan går det med kjøretøyene? Hva har de til middag, og hvor kaldt er det?

Les Unnis reisebrev her!

Disse og mange flere ting skal de svare på, for nå er det de som skal sende rapporter hjem til nettsiden.

Det skal bli utrolig spennende å følge dem helt i mål!

So long,

Unni

Strand i Cape Town

Overgangen var stor fra isødet i Antarktis til det varme klimaet i Cape Town, Sør-Afrika.

Foto: NRK
Om noen år kan det hende du har på deg klær produsert ved hjelp av bakterier, eller klær som reparerer seg selv. Det enorme klesforbruket vårt tyner jordas ressurser, og nå leter forskere etter alternative tekstiler.
Orienteringsevnen blir bl.a satt på prøve i dagens program, når deltakerne må spille krokett i blinde, med seg selv som ball! Vi møter også den blinde 18-åringen Dave Janischak, som orienterer ved hjelp av sin egen sonar, tungen! (2:6)
Norsk dokumentarserie. Folkeopplysningen ser på fenomenet matallergi og intoleranse. En million nordmenn oppgir at de har matallergi eller er intolerante, men hvorfor tåler vi ikke lenger melk og brød? Programleder Andreas Wahl blir kurert for egne brødtraumer hos en kinesiolog og sender kjernesunne Eva til allergitesting på alternativmarkedet. Sesong 2 (4:6)