Hopp til innhold

Runar forlot oljen for å lage krydder av tare

TOFTERØY (NRK): Runar Trellevik (38) sluttet i jobben under oljekrisen og startet tang- og tareproduksjon. Det var lurt, ifølge sjømatnæringen og ekspertisen.

Runar Trellevik og Robert Trellevik

SNART DEL AV FREDAGSFAVORITTEN?: På Toftarøy i Sund på Sotra lager Runar Trellevik tacokrydder av tare fra havet. Bak kompanjongen Robert Trellevik.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

– Valget var enkelt. Vi var kommet til fjerde nedbemanningsrunde. Jeg skjønte hvor det bar, minnes gründeren fra Sotra.

Her har fiske og fangst gjennom århundrer hatt en viktig plass i innbyggernes hverdag. Men tangen og taren er det ikke mange som har tenkt på å utnytte – før i det aller siste.

Gjennom selskapet Tekslo Seafood henter Trellevik nå opp tonnevis av den.

– De fleste er ikke klar over muligheten til å bruke det i mat, sier han.

Kinesisk interesse

Trellevik og kollegaene Robert Trellevik og Jan Petter Monsen høster og tørker tangen og taren, maler den opp, og lager krydder. Etter underskudd de første årene, er de nå optimistiske til fremtiden.

Varesortimentet deres, som også inkluderer produkter som «sjøspagetti» og sjokolade med fingertare, eksporteres til stadig flere land.

– Jeg fikk nettopp et bilde fra USA der de står med produktene våre inne i en butikk. Det er tøft, sier Trellevik, som også forteller at det har dukket opp muligheter i Kina.

– Vi har kontakt med en kinesisk distributør. Det er en kontrakt som kan bli veldig stor.

Robert Trellevik og Runar Trellevik

KRYDDER FRA HAVET: Robert Trellevik (t.v.) og Runar Trellevik i Tekslo Seafood.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

Tacokrydder

Trellevik er ikke den eneste som har forlatt oljebransjen og satset nytt de siste årene. Men mens effekten av oljekrisen i arbeidsmarkedet er så å si borte, venter ingen snarlig retur for 38-åringen.

Nylig lanserte bedriften tacokrydder.

– Så vidt vi vet er vi først i verden til å ha tare i tacokrydder, sier Trellevik.

– Gunstig matproduksjon

Vi benytter oss av stadig mer av det vi finner i havet. Fremover ser Trellevik og kollegaene også mot landbruket som et mulig marked, ved å produsere flytende økologisk gjødsel.

Nylig gikk interesseorganisasjonen Sjømat Norge ut med visjoner om å femdoble norsk sjømatnæring. Mens laks i dag står for 68 prosent av eksportverdien, trakk administrerende direktør Geir Ove Ystmark frem behovet for å utvikle andre produkter.

– Vi må skape en industri rundt bi-råvarene som kommer fra fiskeindustrien. Og vi må nyttegjøre flere områder, som det å dyrke tang, tare og alger i våre store havområder, sa Ystmark.

Stein Fredriksen, professor i marinbiologi ved Universitetet i Oslo, tror tang og tare kan bli en svært viktig naturressurs fremover. Når verdens befolkning øker og ressursene minker, er arealeffektiv produksjon alfa og omega.

– Vi blir jo ikke færre mennesker på denne jorden fremover. Derfor er vi nødt til å finne på noe nytt dersom vi skal klare å livnære oss, sier Fredriksen.

– Da er jo tang og tare en gunstig måte å øke matproduksjonen på. Til det trenger vi ikke spesielt mye mer enn sjøarealer, påpeker han.

Runar Trellevik og Robert Trellevik

GJØDSEL NESTE: Runar Trellevik og Robert Trellevik ønsker å produsere økologisk gjødsel av tang og tare.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK