Wenche Berger ble bodybuilder som 52-åring
Foto: John-André Samuelsen / NRK

Wenche ble bodybuilder som 52-åring

– Jeg veide 104 kilo, hadde livsstilssykdommer, satt i sofaen og spiste sjokolade. På den tiden likte jeg ikke meg sjøl noe særlig.

Gammel svette og rå gummi

Midt i Larvik sentrum, i et smug bak en garasjeport ligger et treningsstudio som er strippet for yogamatter og tredemøller med underholdningstilbud.

Utenfor renner søpla over i noen dunker. En sti er tråkket opp gjennom lett skitten snø. Bassrytmen som dunker svakt gjennom garasjeporten avslører at det er folk på trening selv om klokka er 11 på formiddagen.

Veggene inne i treningslokalet er rue malte lecablokker. Murgulvet er kaldt og det lukter en blanding av gammel svette og rå gummi.

Da hun for alvor begynte å satse på styrketrening valgte Wenche å kjøpe seg inn med en andel på eiersiden i "gymmen". Her selger hun også en kolleksjon med egensydde drakter til bodybuildere.

Det er her Wenche de siste 4 årene har gjennomført det mange vil kalle en ekstrem forvandling.

Gymstudio i Larvik (Roars gym)

Lite luksus over treningsfasilitetene

Foto: John-André Samuelsen JOHN-ANDRE SAMUELSEN / NRK

Kom igjen, ta i, bare ett sett til

I det 250 kvadratmeter store lokalet er det bare to mennesker. Wenche Berger holder en "PT-time" (personlig trener) med Bente Dahl.

Kunden er over 60, instruktøren er 54. Det kommer stønn og latter om hverandre.

Wenche presser Bente til å yte akkurat det lille ekstra, det å presse en repetisjon til med manualene.

For Wenche har god erfaring med at styrketrening tatt på alvor kan gi eldre mennesker et skikkelig løft.

Selv gjorde hun om en god del daukjøtt til eksplosive muskler på kort tid.

Kunden er over 60 instruktøren er 54, det kommer stønn og latter om hverandre

Wenche Berger jobber som PT, her med en kunde

Wenche jobber som personlig trener. Her sammen med Bente Dahl som har passert 60 og har stort utbytte av styrketrening

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Fra 105 kilo slappfisk til kruttønne på 70 kilo

– Det er rart å tenke på at det bare er noen år siden jeg veide jeg godt over 100 kilo, sier Wenche.

For 10 år siden veide Wenche en del over 100. Hun sluttet å veie seg da vekta begynte å vis tresifrede tall. Hun orket ikke forholde seg til vekt så Wenche vet ikke helt hvor mye hun veide, men hun anslår at matchvekta var på 105 kilo den gang.

Det medførte en del helseplager som smerter i ledd, halsbrann og slapphet. – Jeg havnet inn i en skikkelig "komfortboble". Jeg "lullet" meg inn i bare kos med godteri, brus, bakervarer og TV.

I 2004 bestemte hun seg for å endre livsstil. Men som så mange andre ble også hun en jojo slanker i årene 2004–2010.

–Jeg havnet i en skikkelig "komfortboble"

Wenche Berger
Wenche Berger fotografert før og etter hun startet med styrketrening

Wenche rett før hun startet med styrketrening (venstre) og under hennes første konkurranse (høyre) Fotomontasje: John-André Samuelsen, NRK

Foto: private bilder (montasje NRK) / privat

Forandringen og det første mesterskapet

I 2011 begynte hun for alvor med styrketrening. Hun byttet treningsstudio og fikk en personlig trener som passet på at hun presset seg godt i hver eneste styrketime.

I løpet av 11 måneder med styrketrening gikk Wenche ned 25 kilo. Hun fikk blod på tann, ble mer bevisst på kostholdet, gikk lange turer om morgenen og trente styrke på kvelden.

I 2012 nevnte hennes personlige trener at hun burde forsøkte seg innen bodybuilding. Wenche bare avfeide det i starten.

– Jeg følte det var noe som angikk andre, ikke meg. Men interessen vokste og i 2013 bestemte hun seg for å satse på bodybuilding. Øktene ble tøffere, vektene tyngre og hun la mer vekt på å spise godt og riktig.

I juni 2014, som 52-åring, sto hun for første gang på scenen i et bodybuildermesterskap. Det var under IBFF European Championship i Menton, Frankrike.

Wenche ble nummer 3 i klassen over 40 år.

Wenche Berger_bodybuilder_2

Wenche Berger med manualer i skråbenken. Hun skal snart starte oppkjøringen før mesterskapet i juli.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Unge jenter bør trener mer styrke

– Jeg blir så oppgitt over alt oppstyret med at unge jenter absolutt skal være så tynne, sier Wenche. Hva slags kroppsideal er det?

Det er så mange unge jenter jeg snakker med som er redde for å trene styrke, fordi de tror at det skal gi store bulende muskler. – For noe tull!

Jenter burde absolutt være flinkere til å trene styrke, det skal utrolig mye styrketrening til før en får noe som ligner bulende muskler.

Det er flott med rumpe og former

– Jeg synes det er flott jeg at jenter har litt former. Jenter skal ha litt rumpe og synlige former. Men dessverre er det så mange unge jenter i dag som kun fokuserer på å være tynne. Så de løper og løper og mister alt av former.

Jeg har mer tro på jevnlig styrketrening, lange gåturer med høy intensitet og riktig kosthold. For hva og hvordan du spiser er veldig viktig, sier Berger.

–Det er flott om jenter har litt rumpe, muskler og former

Wenche Berger
Wenche Berger, styrketrening knebøy

Knebøy er en av basisøvelsene.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Torsk, laks, tunfisk og havregrøt

PT-timen med kunde Bente Dahl er over. Vi går ut i resepsjonen fordi Wenche må varme seg litt lunsj. Hun sverger til proteinrik mat med lite fett. I dag er det torsk med grønnsaker til lunsj.

Hvor opptatt er du av kostholdet?

– Jeg er avhengig av å planlegge kostholdet gjennom hele uka. Som regel så gjør jeg klar en del måltider dagen før. Det går mye i fisk. Laks, torsk og tunfisk. Så spiser jeg mye grønnsaker ved siden av som brokkoli og gulrøtter. Noen ganger spiser jeg også litt kylling, mens rødt kjøtt er jeg ikke noe glad i. Det er ikke noe galt, rent treningsmessig, med proteinrikt kjøtt. Jeg er bare ikke så glad i det.

Fiber og karbohydrater får jeg i meg med havregrøten. Hver dag spiser jeg havregrøt. På vanlige dager er det havregrøt med melk, men når jeg skal "deffe" meg (tone kroppen) før mesterskap så blir det havregrøt med vann. Etter hard styrketrening liker jeg også å ta en proteinshake.

Hvorfor proteinshake? Trener du så hardt at du ikke greier å fylle på med proteiner i mat?

– Nei da, jeg kan helt sikkert få i meg nok proteiner med vanlig mat, men jeg liker smaken på proteinshaken. Det beste hadde nok vært om jeg kun fikk i meg proteiner med ordinær mat, men proteinshaken har liksom blitt en vane.

wenche berger bodybuilder

Wenche poserer under et mesterskap i Larvik 2014. Foto: privat

Foto: Tom Lorang Nilgard

Er du helt rein?

Wenches meritter som kroppsbygger så langt er en 3. plass i EM, og både 1. plass og 2. plass førsteplass i UPBF Norway Open.

Nå skal hun snart starte oppkjøringen til et stort mesterskap i England i sommer.

Du startet med kroppsbygging som 52-åring. Du beskriver deg selv som veldig overvektig i tiden før du startet. Så tar du 3. plass i EM bare tre år etter du startet å trene for alvor. Er du helt rein? Har du aldri dopa deg?

– He, he. Det er et helt naturlig spørsmål, sier Wenche. Det er ganske mange før deg som har spurt om akkurat det samme.

– Ja, jeg er helt ren. Det var etter hvert så mange som spurte så jeg undersøkte om mulighetene til å få testet meg. Jeg kontaktet både Norges idrettshøgskole og olympiatoppen for å høre om det var mulig å teste seg der. Det var ikke mulig, men heldigvis var det en lege som henviste meg til et laboratorium i Sandefjord. De tok de nødvendige testene så i dag har jeg papirer på at jeg er helt ren, forteller Wenche.

–Ja, jeg er helt rein

Wenche Berger

Dørstokkmila

Wenche vet at det er vanskelig å endre livsstil. Hun vet også at for mange er det en høy terskel skulle gå inn på et treningssenter. Det var det også for henne.

– Jeg råder alle som synes det er litt skummelt å dra på et treningssenter om å ta en telefon dit på forhånd. Da bør du få kontakt med en veileder, eller en personlig trener, som tar deg imot når du kommer. Det lureste du gjør er å trene med personlig trener. Du har da en motivator og pådriver som kan hjelpe deg med et treningsopplegg som er direkte rettet mot dine mål og du slipper å prøve og feile. Gode kostholdsråd kan du også få.

Dessuten bør du sette deg mål. Det kan og bør være både delmål eller langsiktige mål. Husk å belønne deg selv på veien!

–Styrketrening er rene ungdomskilden

– Styrketrening er helt fantastisk det, særlig for voksne mennesker. Vi vet at det rent metabolsk (kroppens evne til å forbrenne næringsstoffer) har en viktig effekt.

– Vi vet også at det har en god effekt for å regulere kroppssammensetning mellom muskler og fett. Det som ofte skjer når en begynner med styrketrening er at man øker muskelvolumet, og dermed øker kroppens evne til å forbrenne fett.

Det sier idrettsprofessor ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot Borgen.

Jorunn Sundgot-Borgen

Professor ved Norges idrettshøgskole, Jorunn Sundgot Borgen

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Særlig kvinner bør trene styrke

– Alle har godt av jevnlig styrketrening. De som har aller mest å vinne på styrketrening er godt voksne kvinner, sier Borgen.

Hvorfor akkurat kvinner?

– Fordi kvinner har en langt høyere risiko for å utvikle benskjørhet. Den aller beste treningen for å motvirke dette er styrketrening. I tillegg har kvinner ofte en tendens til å få dårlig kroppsholdning etter hvert som årene går. Ved å drive med jevnlig styrketrening så kan de opprettholde en flott kroppsholdning som igjen påvirker selvbildet og selvfølelsen.

Det gjør at de føler deg sprekere og de fremtrer som sprekere enn om de ikke hadde drevet med styrketrening.

–Alle godt voksne bør drive med styrketrening, særlig kvinner

Jorunn Sundgot Borgen

Tre ganger i uka

Hvor ofte bør folk over 50 drive styrketrening?

– Jeg vil si at en bør trene styrke 2–3 ganger i uka. I tillegg bør en de andre dagene i uka gå en skikkelig rask tur, småjogge, sykle eller svømme. Da tar du virkelig vare på helsa di.

Hvor gammel må en være for å ikke ha noen effekt av styrketrening i det hele tatt?

– Død! Du er aldri for gammel til å ha en effekt av styrketrening. Det er gjort undersøkelser på eldresentra der de har innført jevnlig styrketrening. Beboere på institusjoner og eldresentra har økt sin styrke med 150 prosent på kort tid, fordi de går fra et relativt lavt styrkenivå.

Dessuten får de bedre koordinasjon og færre leddplager når de driver med styrketrening.

Norges mest veltrente om styrketrening

Startet hun med bodybuilding som 52-åring? Virkelig? Så tøft, sier Olaf Tufte når jeg forteller ham historien om Wenche.

I det forholdsvis slitne treningsrommet til Horten roklubb trener Tufte seg opp etter en operasjon. Han har vunnet 2 OL-gull, 1 OL-sølv samt 2 VM-gull og 2 VM-bronse.

Roeren fra Horten er blitt kåret til Norges mest veltrente mann. Han kan mye om styrketrening og sverger til grunntrening, basisøvelser.

Olaf Tufte, basisøvelse knebøy

Olaf Tufte, Norges mest veltrente mann, mener ungdom bør fokusere på basisøvelser

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Jeg ler litt når jeg ser folk med pipestilker og svær brystkasse, sier Tufte. Han mener for mange unge gutter er for opptatt av å drikke proteinshaker og bygge store muskler i overkroppen.

– Styrketrening er flott trening for ungdom, men du må trene hele kroppen. I tillegg bør du trene en god dose kondisjon ved siden av. Han sverger til basisøvelser som: markløft, knebøy, chins (kroppsheving) og benkpress.

Husk på at du gjør øvelsene på riktig måte og snakk med noen som har greie på styrketrening før du gir deg i kast med vektene, er hans råd.

–Jeg må innrømme at jeg ler litt når jeg ser folk med pipestilker og svær brystkasse

Olaf Tufte

74 år og bygger muskler

For Wenche ble styrketrening langt mer enn en vei bort fra overvekt. Det ble en livsstil, og til sommeren håper hun på å klatre til topps under et internasjonalt mesterskapet i bodybuilding i England.

Selve oppkjøringen tar 20 uker og er et blodslit. De siste ukene rett før et mesterskap tynes kroppsfettet helt ned. Utøverne kan bli syke av ingenting, fordi kroppens immunforsvar svekkes når fettprosenten går ned mot 6–7 prosent. Akkurat dette er ekstremt og Wenche mener at kroppsbygging er for spesielt interesserte. Men styrketrening er for alle, mener hun.

– Ta for eksempel min egen mor, hun er 74 år. Hun begynte med styrketrening i fjor. Nå drar hun tre ganger i uka fra Sandefjord til Larvik for å trene styrke. Vi i familien rundt henne ser at hun har fått bedre balanse, bedre smidighet og er kvikkere i steget.

– Du kan bygge mye muskelmasse selv om du har passert 60 eller 70 år, sier Wenche Berger.

Wenche Berger ved Larvik havn

Wenche fotografert når hun er på en av sine daglige gåturer. Her med Larvik havn i bakgrunnen.

Foto: John-André Samuelsen / NRK