Henning Wicks hender
Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Fretex + rusomsorg = Sant

– Jeg har stjålet mange sykler. Nå kan jeg reparere dem og faktisk gi dem tilbake til eieren, sier Henning Wick. Han er med i norgeshistoriens første prosjekt der Fretex og Frelsesarmeens rusomsorg samles under samme tak.

Suset fra en blankpolert kaffemaskin blander seg med lyden av hammerslag mens en drill durer i vei og symaskinen summer for fullt. Klær og sko sorteres etter farge og bøker, småting og møbler settes sirlig på plass. Alt akkompagnert av et mylder av stemmer.

For det går i ett før åpningen av de nye lokalene til Fretex i Tønsberg hvor noe helt nytt er i ferd med å skje. På de til sammen 800 kvadratmeterne tar en kafé form og i bakrommene gjøres det klart til sykkelverksted, trykkeri og produksjonslinje for alt som skal fylle hyller og stativ i Fretexbutikken.

Gir livet innhold

Dypt konsentrert ved bakveggen i kafeen måler en veltrent kar med tatoveringer på hender og armer opp feltet der hyllene skal festes. Han heter Henning Wick, er med i Frelsesarmeens Gatefotball og har vært rusmisbruker og kriminell i 22 av sine 41 leveår. Nå er han med i landets aller første prosjekt der Frelsesarmeens rusomsorg arbeider sammen med Fretex i ett og samme lokale. Prosjektet har fått navnet Skaperverket.

Lykkes vi, kan vi spre prosjektet til andre deler av landet

Ann Torill Mykkelgård, Fretex-leder

– Hverdagen får mening når man har en jobb å gå til, og dette samarbeidet er viktig. Her møter man folk som gir en tillit og ikke er dømmende, sier Wick.

Selv om han er med på å gjøre kafeen klar til åpning, satser han likevel på å jobbe i en ganske annen avdeling. Han skal drive sykkelverkstedet.

– Kaffekoking og slikt er ikke noe for meg. Jeg skal holde meg litt i bakgrunnen og gjøre skikkelige mannfolkting, og sykler kan jeg mye om, for jeg har stjålet mange i mitt liv. Nå kan jeg reparere dem og for første gang gi dem tilbake til eieren, smiler Wick.

Han er klar på at hadde det ikke vært for mulighetene prosjektet gir ham, ville han vært et ganske annet sted i livet, han ville sittet i varetekt.

– Samboeren min og det å kunne jobb her holder meg i tøylene.

Henning Wick henger opp hyller

Henning Wick jobber med å gjøre kafeen ferdig.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Ann Torill Mykkelgård

Ann Torill Mykkelgård, daglig leder i Fretex-butikken i Tønsberg, sier håpet er å spre prosjektet til andre deler av landet.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Ny giv

Wick er langt fra den eneste som setter pris på det nye samarbeidet. Det betyr mye for veldig mange, sier en sprudlende trønderstemme tilhørende Ann Torill Mykkelgård som er leder for Fretex-butikken.

Hun har jobbet i Fretex i elleve år, og har arbeidet med folk som har samfunnsstraff eller soner med lenke, med personer som er på tiltak gjennom NAV og frivillige. Nå er det særlig guttene fra Gatefotballen som opptar henne.

– Det som er spennende nå er å ha dem her i arbeid. Å se at de blomstrer gjør det enda mer meningsfylt å gå på jobb selv.

Mykkelgård forteller at det er et nært forhold mellom menigheten i Frelsesarmeen, rusomsorgen og Fretex-butikken i Tønsberg, og at de fant ut at de ville gjøre noe sammen.

– Vi er først ute i landet med dette, og tror det skal bli veldig bra. Og så er det gøy, da. Litt av mottoet vårt er at vi skal ha det gøy på jobb hver dag. Det har vi hatt så langt, så jeg regner med at det fortsetter.

Nå håper de å lykkes så godt at prosjektet kan spres til andre byer i Norge.

Ser frem til åpningen

I kafeen begynner hyllene å finne plass på veggen i regi av Henning Wick og Hågen Berg Svendsen, også han er en av guttene fra Gatefotballen. Et lite knurr om dårlig verktøy unnslipper, men snart er de svarte platene festet og flaskene med sirup til å helle i kaffen kan organiseres i høyden.

– Helt topp, kommer det kontant fra Ann Torill Mykkelgård.

Nå gjenstår det bare å få disken i orden, installere datakassene, få inn telefon og gjøre siste innspurt på opplæring av baristaer. For det skal serveres kaffe for alle ganer og smaksløker.

– Vi håper på stinn brakke både her og i butikken fremover, for det blir mye varer å velge mellom, sier Fretex-lederen.

Ann Torill, Henning og Hågne

Ann Torill Mykkelgård, Henning Wick og Hågen Berg Svendsen i kafédelen i det nye Fretex lokalet.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Vil nå mange

Kjell-Richard Landaasen

– Det nye samarbeidet gjør at vi kan favne bredere, sier Kjell-Richard Landaasen, miljøterapeut i Frelsesarmeens rusomsorg.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Ved siden av mange varer i butikken blir det også nye arbeidsmuligheter for dem som er involvert i Frelsesarmeens rusomsorg.

– Vi satser på å sysselsette mange flere personer som trenger det, sier Kjell-Richard Landaasen som er miljøterapeut i rusomsorgen.

Han forteller at Fretex har gjort dette lenge, men at det nye samarbeidsprosjektet gjør at de kan favne bredere og nå lenger.

Jeg har stjålet mange sykler i mitt liv. Nå kan jeg for første gang reparere dem og gi dem tilbake til eieren

Henning Wick

– Det betyr ny giv for både butikken og rusomsorgen, noe vi tror vil merkes også i byen, fordi begge virksomhetene jobber målrettet for å gi mennesker på siden av arbeidslivet en ny sjanse. Nå slår vi sammen kompetansen til å favne nye grupper som i dag faller mellom to stoler.

Amina Hiweez

– Nå har vi sterke gutter som kan hjelpe oss, sier Amina Hiweez som jobber i Fretex-butikken.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

I realiteten etablerer prosjektet fire helt nye bedrifter under ett tak og ett navn, og gründerne som skal dra dette i gang er folk som er tilsidesatt i arbeidslivet, forteller Landaasen.

Han trekker også frem navnet på samarbeidet, Skaperverket, og at de når mange mennesker NAV og helsestasjonene ikke kommer i kontakt med fordi de har dårlig erfaring med offentlige autoriteter. Dermed kan de hjelpe folk som ellers ikke ville hatt noe sted å gå.

– Vi setter oss hårete mål her, men har tro på å lykkes, i samarbeid med byen, kommunen og handelsstanden.

Sterke gutter

Med armene fulle av klær som skal henges på plass, dukker Amina Hiweez opp. Hun er opprinnelig fra Irak og jobber i butikkdelen.

– Etter å ha gått på kurs på Reaktorskolen fikk jeg praksisplass i Fretex gjennom NAV, og synes det er kjempegøy at alt er samlet nå. Det blir fint å jobbe sammen med guttene i Gatefotballen med sykkelverksted, kafé og alt mulig.

Hiweez sier mye blir annerledes, siden butikken har langt flere varer enn før og ikke minst fordi de er mange som kan ta i et tak.

– Nå har vi sterke gutter som kan hjelpe oss. Vi samarbeider, ler hun.

Alf Rune Svensen

Alf Rune Svensen er arbeidsleder i Frelsesarmeens rusomsorg og driver Gatefotballen.

Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

Det er Alf Rune Svensen, som leder Gatefotballen, helt med på. Han sier stedet vil gi arbeid til mange som kjemper med å komme seg bort fra rus, samtidig som det blir en samlingsplass der alle kan møtes når de ønsker det.

– Det viktigste for dem som er en del av rusomsorgen er at de har noe å gå til. At de blir trodd på og har oppgaver som gir mening, og her får de mye å gjøre sier Svensen.

I mål

Tre måneders intenst arbeid for å få prosjektet opp og stå er slutt. Utenfor dørene har det samlet seg en kø av folk som er klare til å strømme inn i den nye butikken og kafeen. Litt i bakgrunnen står Henning Wick og ser på at snoren, en remse av gamle slips, klippes.

Til stor applaus erklæres Skaperverket i Tønsberg for åpnet.

– Det er blir veldig gøy, sier Wick, før han forsvinner ut til sin aller første sykkelkunde.

Han tar en titt på doningen og ber kunden ta seg en kopp kaffe, og så skal sykkelen snart være i tipp topp stand.

– Etter å ha levd et slikt liv som jeg har gjort, så er jeg glad for at jeg kan være her. At jeg er rusfri og ikke driver med kriminalitet. Jeg bryr meg ikke om hvem folk er, her er vi alle like. Jeg gleder meg til tiden fremover, faktisk.